Kárpátalja Magyarországhoz csatolásáról is beszélt Putyin Tucker Carlsonnak, és azt üzente, hogy a Nyugatnak tárgyalnia kell

külföld
február 09., 06:22

Magyar idő szerint éjfélkor kijött Tucker Carlson napok óta várt interjúja Vlagyimir Putyinnal. A jobboldali megmondóemberrel folytatott kétórás beszélgetésen az orosz elnök elsősorban a republikánus, Trump-szimpatizáns amerikai közönségnek, tágabban a nyugati közvéleménynek üzent. Elsősorban azt, hogy a Nyugatnak le kell ülnie tárgyalni, és el kell fogadniuk az orosz befolyást és területi nyereségeket Ukrajnában.

Az interjú végkicsengése, hogy Putyin szerint eljött az ideje a háború befejezéséről szóló tárgyalásoknak, mert „a Nyugaton hatalmon lévők felismerték”, hogy Oroszországot nem fogják legyőzni a csatatéren. „Készen állunk erre a párbeszédre” – mondta az interjúban Putyin. Carlson kérdésére, hogy a NATO el tudja-e fogadni az orosz irányítást Ukrajna részei felett, az orosz elnök azt mondta: „Gondolják meg, hogyan tegyék ezt méltósággal. Vannak lehetőségek, ha van akarat.”

Ez az első nagy, nyugati újságíró által készített interjú az orosz elnökkel a 2022 februári, Ukrajna elleni invázió óta, bár Carlson esetében sokan inkább propagandistáról beszélnének, aki szívesen ad teret autokrata vezetőknek. A Fox News korábbi, a csatornától tavaly kirúgott sztárja augusztusban Orbán Viktorral is hosszú interjút készített.

Carlson az első, akinek a Kreml elnöki hivatala interjúlehetőséget biztosított, „mert megfelelőnek tartják a hozzáállását”. Már több mint egy hete Moszkvában van, az orosz állami propaganda szinte minden lépését követte az elmúlt napokban. Az interjú előtt azt ígérte, kemény kérdéseket fog feltenni, ezt ugyanakkor azzal keretezi, hogy a nyugati közönség nem tudja, mi történik igazából Ukrajnában, mert a mainstream sajtó hazudik nekik, és fontos meghallani Moszkva hangját.

photo_camera Tuckercarlson.com

Putyin az interjúban, miközben arról beszélt, hogy az Északi áramlatot az Egyesült Államok robbantotta fel, és megint elmondta, hogy Ukrajna esetleges jövőbeli NATO-tagsága volt a háború oka, a nyugati közvélemény felé (szemben a kárhoztatott „nyugati elitekkel”) békülékenyebb hangot ütött meg. Az orosz elnök ezúttal is kihasználta az alkalmat, hogy magát a konzervatív értékek védelmezőjének tüntesse fel, arról beszélt, hogy „az oroszok többet gondolnak az erkölcsi értékekre és az örökkévalóságra”, mint a pragmatikusabb Nyugat – de azért aznnak is elismeri a teljesítményét.

Putyin Carlsonnak azt mondta, hogy az orosz agressziótól való nyugati félelmek alaptalanok, Oroszországnak nincsenek érdekeltségei „sem Lengyelországban, sem Lettországban”, a NATO-tagállamoknak nem kell tartaniuk semmitől.

Ukrajnával kapcsolatban viszont a fő üzenete, hogy a Nyugatnak tárgyalnia kell, illetve tárgyalásokra kell szorítania Ukrajnát. Eszerint az invázió végét a Nyugattal kötött megállapodás zárhatja le. Ehhez először Amerikának le kell állítania Ukrajna támogatását - hangoztatta. „Ha valóban abba akarja hagyni a harcot, abba kell hagynia a fegyverszállítást” – utalt a Kijevnek nyújtott nyugati segélyekre. Azt mondta, ezek lezárásával a háborúnak néhány héten belül vége lennea

„Szólniuk kell a jelenlegi ukrán vezetésnek, hogy álljanak meg és üljenek tárgyalóasztalhoz” – mondta Putyin, aki szerint „ez a végtelen mozgósítás Ukrajnában, a hisztéria, a hazai problémák – előbb-utóbb megállapodáshoz vezet”. A két órás interjúban Putyin hosszas történelmi fejtegetésekkel igyekezett alátámasztani az orosz igényeket, megint megkérdőjelezte Ukrajna államiságát és történelmi legitmitását is. Ennek kapcsán elég hosszan beszélt Kárpátaljáról is, felidézve egy még a szovjet időkben tett útját Beregszászra, ahol az elmondása szerint meglepődött, hogy ott magyarok élnek.

„Minden okunk megvan azt mondani, hogy Ukrajna egy mesterséges állam, amit Sztálin akarata szerint hoztak létre” – hangoztatta, és többek között arra hivatkozott, hogy történelmi magyar és román területeket kapott meg 1945 után Szovjet-Ukrajna.

„Biztosan tudom, hogy az ott élő magyarok vissza akarnak kerülni a történelmi területeikhez” – állította Putyin, meglebegtetve valamiféle revíziót az alig százezres magyar lakosságú Kárpátaljával kapcsolatban. Carlson erre konkrétan megkérdezte, hogy úgy gondolja-e, hogy Magyarországnak joga van visszavenni Kárpátalját, amire az orosz elnök nem adott egyértelmű választ: „Nem tudom, vissza kellene-e menniük a régi határokhoz. Néhányan azt mondják” – mondta. Ezután azt állította, hogy Orbán Viktorral soha nem beszélt Kárpátalja sorsáról.