Most Novák Katalin az, aki kegyelmet kér

POLITIKA
február 09., 10:28
  • Orbán Viktor csütörtök délután irányt mutatott: megkezdődött a kihátrálás a köztársasági elnök mögül.
  • Novák Katalin megpróbált magyarázatot adni a miniszterelnöknek a kegyelmi ügyre, de ő ezt nem fogadta el, és utalt rá, hogy az elnök asszony a nyilvánosság felé tartozik ezzel.
  • „A miniszterelnöknek nem volt választása, mint megvédeni méltatlan helyzetbe hozott politikai közösségét” – elhatárolódóan nyilatkoznak a helyzetről a kormányfő környezetében.
  • A köztársasági elnök kész „behódolni”, de ez is kevés lehet a túléléshez.

Néhány óra leforgása alatt drámai fordulatot vett, pontosabban fogalmazva nagyon felgyorsult Novák Katalin kegyelmi ügye. A köztársasági elnök napok óta nyomás alatt áll, mert továbbra sem adott magyarázatot arra, miért kegyelmezett meg a bicskei gyermekotthon egykori igazgató-helyettesének, aki bűnsegédként vett részt pedofil bűncselekményekben.

Hogy a botrány eljutott a lehető legmagasabb szintre, az csütörtök délután vált világossá. Orbán Viktor Facebook-oldalán jelezte, hamarosan bejelentést tesz. Félóra elteltével a miniszterelnök rövid videót tett ki az oldalára, amiben elmondta: „vita alakult ki” a köztársasági elnök kegyelmi jogköréről, márpedig szerinte pedofiloknak nincs kegyelem.

„De itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy egyértelmű döntéssel.” A miniszterelnök bejelentette, hogy benyújtott a kormány nevében egy alkotmánymódosítást, ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében bűnelkövetők kegyelmet kaphassanak.

Novák Katalin a parlamentben 2023 július 4-én
photo_camera Novák Katalin a parlamentben 2023 július 4-én Fotó: Németh Dániel/444

De ez a jogászkodós mondat nemcsak a parlamenti többségnek szólt, amelyik szavaz majd az alkotmánymódosításról, hanem a köztársasági elnöknek is.

Nováktól sem jogászkodást vár a kormányfő, hanem tiszta helyzetet egy egyértelmű döntéssel. Orbán semmi könyörületet nem gyakorolt egykori államtitkára, minisztere és alelnöke felé. Nem védte meg, mint várhatták sokan, meg sem említette, nem hogy a nevét, a köztársasági elnök intézményét sem. A jogköréről beszélt csupán, ami körül kialakult egy vita (!), amiben egyesek (valakik) kegyelmet osztanak, ő speciel a miszlikbe aprítás és ketté vágás pártján áll, de kinek mi, ilyenek ezek a viták. Egyértelműbben aligha fogalmazhatott volna.

Az üzenet az alkotmánymódosítás. A köztársasági elnöknek alá kell írnia jogköreinek csorbítását, éspedig saját alkalmatlansága miatt. Ennél megszégyenítőbb politikai gesztust nehéz elképzelni egy alkotmányos demokráciában.

Novák olyan témában kényszerül minderre, ami egész politikai karrierjének gerincét adja: háromgyerekes családanyaként, egykori családügyi államtitkárként, majd miniszterként, a családbarát kormány szimbólumaként, sőt, megtestesítőjeként. És az üzenet része az is, hogy Orbán bejelentése csak az elnöki jogkört érintette – a miniszterként a döntést kormánytagként ellenjegyző, azóta lemondott Varga Juditra egyelőre utalást sem tett.

A 444-nek Orbán egyik közvetlen munkatársa, aki neve elhallgatását kérte, azt nyilatkozta, hogy kapcsolatban voltak már előzőleg is Novák stábjával, csütörtök délután pedig jelezték feléjük, milyen döntés született, nem érhette váratlanul a miniszterelnök bejelentése. (A köztársasági elnök csütörtök este 19 óra magasságában bejelentette honlapján, hogy Dohába utazott.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.