Nagy Márton szerint az infláció „gyakorlatilag összeomlott”

gazdaság
február 09., 09:18

Kovács Zoltán Facebookon egy magyar zászlós emojival hirdette ki, hogy „egy év leforgása alatt az infláció gyakorlatilag összeomlott, így az már nem jelent érdemi problémát a magyar gazdaság szempontjából”. Ehhez csatlakozott aztán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, miszerint: „Letörtük: 3,8 % a januári infláció”.

Aztán jött Nagy Márton is, hogy ő is bejelentse, „az infláció gyakorlatilag összeomlott, már 4 százalék alá szorította vissza a kormány”. A nemzetgazdasági miniszter pénteki közleménye szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait alapul véve 2024 januárjában az egy évvel ezelőtti tetőzéséhez képest kevesebb mint hatodára, 3,8 százalékra szorította vissza az infláció mértékét a kormány. Azt írta, éves alapon a háztartási energia ára 11,3 százalékkal, az üzemanyagok ára 11,9 százalékkal, a tartós fogyasztói cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent.

Közleménye szerint az infláció „már nem jelent érdemi problémát a gazdaság szempontjából”, mert „a magyar infláció ma már kedvezőbb szintre süllyedt, mint az észteknél (5,0 százalék), a horvátoknál (4,8 százalék), az osztrákoknál (4,3 százalék) vagy a szlovákoknál (4,3 százalék)”.

Szerinte ezt „olyan célzott kormányzati intézkedések segítették, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás”. Nagy Márton azt is látja, hogy „szeptembertől újra fokozatosan nő a reálbér, azaz egyre többet ér a családok jövedelme”, sőt, szerinte „az alacsony inflációnak és a béremeléseknek köszönhetően pedig 2024-ben akár 6 százalékkal vagy afeletti mértékben is emelkedhetnek a reálkeresetek”. (MTI)