Szijjártó Péternek épp most sikerült egy olyan bíborossal nevetgélnie, aki egyházmegyei vezetőként pénzzel támogatott pedofil papokat

külföld
február 09., 14:16

Miközben egyre súlyosabb botránnyá dagad, hogy Novák Katalin államfői kegyelemben részesítette a tavalyi pápalátogatás apropóján a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatójának bűntársát, Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkban Tim Dolan bíborossal találkozott.

„Dolan bíboros formában van 🙂” – ennyi szöveggel osztott meg a találkozásról egy félperces kis videót. Önmagában nem lenne túl izgalmas, hacsak a párbeszédnek az a része nem, hogy az „Ez az Európai Unióból van?” kérdésre azt válaszolta, hogy „Nem, Magyarországról”. Aztán persze folytatta, hogy de persze az EU-ból is, de elsősorban Magyarországról, de akkor már Dolan bíboros úgy kacagott, nevetett, bruhaházott, hogy a gyóntatószék adta a másikat.

Hogy miért érdekes mégis ez a videó? Azért, mert Tim Dolan bő tíz évvel ezelőtt egy amerikai egyházi pedofil botrány egyik szereplője volt. Dolan ugyanis mielőtt a New York-i főegyházmegye érseke lett volna, annak a Milwaukee-i egyházmegyének volt a vezetője, ahol gyermekek molesztálásával vádoltak több papot is – nekik aztán az egyház fejenként 20 000 dollár „lelépési pénzt” fizetett.

„Régi egyházmegyéje, a Milwaukee-i érsekség megerősítette, hogy vezetése alatt az egyház 20 ezer dolláros egyéni összegeket fizetett gyermekek molesztálásával vádolt papoknak” – írja ebben a 2012-es cikkben az ABC News. Azt is megerősítették, hogy az egyház azért fizetett a pedofíliával megvádolt papoknak, hogy önként kilépjenek az egyházból. Az egyházmegye végül csődbe ment, miután csaknem hatszáz áldozat jelentkezett azzal, hogy papok abuzálták őket. Dolan akkor nem kommentálta az ügyet.