Orbán pedofilügyi alkotmánymódosító javaslata jogászszemmel szokatlan, populista és egyáltalán nem csak a pedofilokat érintené

POLITIKA
február 09., 13:07
  • Önmagában nem rossz dolog, hogy a kormány hozzányúl az államfői kegyelem szabályozásához és szűkítené a köztársasági elnök jogkörét - mondta a 444-nek több jogász szakértő.
  • A konkrét, Orbán miniszterelnök által benyújtott alaptörvény-módosítás azonban szerintük „populista jogalkotás” és „szokatlan, politikailag motivált megoldás”, vagyis „egy konkrét helyzet megoldására kitalált politikai válasz”
  • De ha komolyan gondolnák, akkor viszont érdemes lenne ennél sokkal komolyabban korlátozni azt, hogy milyen típusú bűncselekmények esetében ne lehessen megkegyelmezni.
  • És nyilvánosabbá kéne tenni az egész folyamatot, a köztársasági elnököt pedig indoklásra kötelezni.

Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyminiszter kegyelmi botrányára reagálva egyetlen mondatból álló alaptörvénymódosító javaslatot nyújtott be a Parlamentnek Orbán Viktor miniszterelnök. Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de itt most nem jogászkodni kell - mondta az általa benyújtott jogi szakszövegről a jogász végzettségű kormányfő.

Az alkotmány új, javasolt bekezdése így hangzik:

„(8) A köztársasági elnök a (4) bekezdés g) pontjában foglalt egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.”Vagyis, ha az indítványt ebben a formában szavazza meg a Parlament, a jövőben nem kaphatna kegyelmet az, aki 14 éven aluli személy sérelmére követett el bármilyen szándékos bűncselekményt.

A „bármilyen” itt kulcsszó. Bár maga a javaslat Orbán miniszterelnök csütörtökön publikált videója szerint is kifejezetten azért született, hogy pedofíliával kapcsolatba hozható elítélt ne kaphasson kegyelmet, a benyújtott szöveg ennél jóval kiterjesztőbb.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.