Visszaszólt a Fehér Ház azoknak, akik szerint „jelentősen korlátozott” Joe Biden memóriája

külföld
február 10., 09:32

Tévesek és pontatlanok azok a megállapítások, amelyek szerint gond van Joe Biden memóriájával - így reagált a Fehér Ház a napokban nyilvánosságra került vizsgálat eredményeire a Sky News beszámolója alapján.

photo_camera Joe Biden kampányol január 5-én.
Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Ahogy azt mi is megírtuk, Robert Hur, az igazságügyi minisztérium különleges ügyésze csütörtökön egy 388 oldalas jelentést tett közzé, miszerint minősített dokumentumokat tarthatott otthonában Joe Biden amerikai elnök, akinek „jelentősen korlátozott a memóriája”, és nehezen emlékszik vissza kulcsfontosságú eseményekre. A vizsgálat szerint Biden „szándékosan tartotta meg” afganisztáni, katonai és külpolitikával kapcsolatos titkos dokumentumokat.

Biden a vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra kerülése után sajtótájékoztatót hívott össze, ahol dühösen utasította vissza a vádakat, majd amikor a Hamász-izraeli háború fejleményeiről kérdezték, véletlenül összetévesztette az egyiptomi és a mexikói elnököt.

A Fehér Ház azonban újfent cáfolta a Biden rossz memóriájával kapcsolatos híreket. Ian Sams, a Fehér Ház jogtanácsosi hivatalának szóvivője arra emlékeztetett, hogy bár a vizsgálatról szóló dokumentumok ötödik oldalán szerepelnek Biden korlátozott memóriájáról szóló megállapítások, annak más pontján már ennek az ellenkezőjéről van szó. Sams szerint érthető, hogy a sajtó rávetette magát a témára, de mielőtt elhamarkodott ítélet születik az elnök memóriájáról, érdemes a maga tejességében megismerni a vizsgálat eredményeit.

Kamala Harris alelnök pénteken újságírói kérdésre úgy fogalmazott: „Az, ahogyan az elnök magatartását a vizsgálatról szóló jelentésben jellemezték, a tényeket tekintve nem is lehetne hamisabb, és egyértelműen politikailag motivált.