Alföldi Róbert Vidnyánszky le nem mondásáról: Ez tökös? Ez magyar? Ez gerinces?

belföld
február 12., 07:32

„Én ennyire naiv vagyok. Azt hittem, komolyan gondolja, hogy lemond. Nem hittem, hogy ez előre át lett gondolva, ki lett találva: lemond, és akkor jön mindenki, hogy jaj, maradj, utána ő közli, hogy nem tudnak nélkülem működni, feláldozom magam, visszajövök. Ez férfias? Ez tökös? Ez egyenes? Ez magyar? Ez gerinces?” – ezt Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója mondta a Blikk beszámolója szerint a gyömrői Hankó István Művelődési Központban tartott péntek esti előadásán.

Tavaly november elején a Rómeó és Júlia közben két színész megsérült, Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót a mentősök kórházba szállították. A baleset után Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója felajánlotta, majd később visszavonta lemondását, miután a színház belső vizsgálata nem állapított meg személyi felelősséget.

Alföldi, mint a Nemzeti volt igazgatója, most elmondta, ahhoz, hogy egy díszlet színpadra kerülhessen, többlépcsős ellenőrzésen kell átmennie. A végső körben az elkészült díszletet a rendezőnek, műszaki vezetőnek, színpadmesternek és egy munkavédelmi felelősnek kell elfogadnia. A Blikk azt írja, Alföldi úgy tudja, a végső aláírás nem történt meg a Rómeó és Júlia díszletének esetében.

Alföldi azt mondta, ő és régebbi nemzetis munkatársai is azt gondolták, „a műszaki vezetővel fogják elvitetni a balhét”. Szerinte nála „ilyen súlyos baleset nem fordult volna elő, legfeljebb kisebb”. Felháborítónak tartja azt is, hogy a történtek után a két színész eddig nem kapott kártérítést, és szerinte a vizsgálat sem az elvárható módon zajlik az ügyben.