Kellemetlen helyzetbe került Dzsudzsák Balázs léghajógyára

üzlet
február 12., 07:37

Bár rettentően nehéz elképzelni, hogyan lehet köze egy volt válogatott focistának és még aktív játékosnak a léghajókhoz, Nyírlugoson létrejött ez a nem mindennapi kapcsolat. Dzsudzsák Balázs, a DVSC csapatkapitánya szűk 3,5 évvel ezelőtt ugyanis többedmagával egy újabb céget hozott létre, az Első Magyar Léghajógyár Kft.-t, mely nem csak nevében tartja magát léghajógyárnak, egyetlen tevékenységi köre ugyanis a légi, űrjármű gyártás lett.

Az elképzelés annyira komoly volt 2020-ban, hogy rövidesen egy nagy álmokat szövögető izraeli társaság, az Atlas LTA is a tulajdonosok sorába lépett, mely kész tervekkel rendelkezett a léghajógyártás és a léghajóval való utazás felélesztésére.

Úgy tűnik azonban, hogy a tervek egyelőre füstbe mennek: egyrészt a cég alapítása óta semmi sem történt, nincs jele érdemi tevékenységnek - leszámítva két, NAV által indított végrehajtási eljárást. Ebből az egyiket lezárták már, a 2023. október 30-án indított azonban még jelenleg is hatályban van.

Dzsudzsák Balázs búcsúmeccse a görögök ellen 2022 novemberében
photo_camera Dzsudzsák Balázs búcsúmeccse a görögök ellen 2022 novemberében. Búcsúzhat a léghajógyáras álmoktól is? Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Másrészt az említett végrehajtási eljárás megindítása után egy hónappal a NAV újra akcióba lépett: törölte a cég adószámát.Mivel feltételezhetően a cég tavaly sem folytatott érdemi tevékenységet, így ez a lépés az üzletmenetben minden bizonnyal nem okoz fennakadást. Az adószám törlésének következményeként ugyanis az érintett cég nem bocsáthat ki számlát, azt az üzleti partnerek nem fogadhatják be. Ám amennyiben Dzsudzsákék komolyan gondolják a társaság jövőjét, akkor sürgősen intézkedniük kell és meg kell szüntetni azt a kiváltó okot, ami miatt az adóhatóság törölte az adószámot.

Bár a jogszabályok szerint a NAV több esetben is élhet ezzel a szankciós eszközzel, Dzsudzsákék esetében nagy bizonyossággal sejthető, mi vezetett idáig: nincs cégképviseletre bejegyzett személy, magyarul nincs ügyvezetője a társaságnak, mivel tavaly májusban elhunyt a korábbi vezető, Végh Sándor, újat pedig azóta sem neveztek ki a tulajdonosok. Ugyanakkor az sem teljesen kizárt, hogy a mai napig le nem adott 2022-es éves beszámoló is szerepet játszott az adószám törlésében, ennek ugyanis tavaly május 31-ig meg kellett volna történnie.