„Pillanatnyilag ugyan sikeresnek érezheti magát, de hamar eljön a bukás” – mintha Balognak üzenne a napi ige a Reformatus.hu-n

belföld
február 13., 13:04

Miközben keddre Balog Zoltán református püspököt berendelte a református egyházvezetés a zsinati hivatalba, hogy adjon magyarázatot, volt-e köze K. Endre kegyelmi ügyéhez, a református egyház oldalán üzenetként is olvasható bibliai prófécia és igemagyarázat jelent meg.

A Reformatus.hu-n minden nap olvasható egy napi ige a hozzá tartozó rövid magyarázattal. Balog elszámoltatásának napján nehéz az ügytől elvonatkoztatva olvasni az aktuális igét, mely Ninive, a bűnös város pusztulásáról szól.

Az Ószövetségből Náhum könyve a büntetés isteni törvényszerűségét beszéli el, a „parázna asszony” jelképe általában jeleníti meg a bűnösséget. Kedden ez az igerész szerepel a Református.hu-n. Így kezdődik:

„Az egész csupa hazugság, rablással van tele, nincs vége a zsákmányszerzésnek”,

és így folytatódik:

„Mert rengeteget paráználkodott ez a parázna nő, a szépséges és bűbájos asszony, aki népeket ejtett rabul paráznaságával, és nemzetségeket bűbájával.”

Hogy aztán Ninive urainak e világi, bűnös hatalmát, majd pedig bukását jelenítse meg. „Tisztviselőd annyi van, mint a sáska, írnokod, mint a sáskaraj, hideg időben a falakon tanyáznak, de ha kisüt a nap, odébb állnak: senki sem tudja, hova lettek.”

„Akik híredet hallják, mind tapsolnak, mert van-e, akin nem gázolt át örökös gonoszságod?!”

Az igerész után rövid lelkészi igemagyarázat is olvasható. Ez kedden a bűnös hatalomgyakorlást és az Istentől kapott adományokkal való visszaélést hangsúlyozza:

„Ninive bűne nem abban volt, hogy hatalmat gyakorolt Júda felett. A parázna nő bűne sem abban van, hogy szépséges és bűbájos, hanem az, hogy visszaél Istentől kapott tulajdonságaival. Pillanatnyilag ugyan sikeresnek érezheti magát, de hamar eljön a bukás: ...ruhádat az arcodra borítom, megmutatom meztelenségedet a népeknek... Jobb Krisztusért a gyalázatot is vállalni, hogy aztán a menny dicsőségében részesüljünk.”

Hétfőn írtuk meg, hogy Balog Zoltán református püspököt, Orbán lelkigondozóját és korábbi miniszterét is felelősnek tartja a miniszterelnök a kegyelmi botrányért, mert felmerült, hogy Balog járt aktívan közben az általa már régebb óta ismert, jó egyházi kapcsolatokkal rendelkező K. Endréért Novák Katalinnál. Az exminiszter a botrány kitörése után többhetes elvonulásra ment, egy osztrák ortodox kolostorban találtuk meg. A püspök azt mondta, kedden mindenről beszámol.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Balog hétfőn a lelkipásztoroknak és presbitereknek írt körlevelében alaptalan vádaskodásokról beszélt. Megszakítva elvonulását kedden a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalába ment, ahol az egyház vezetése előtt számol be arról, hogy mi köze volt K. Endre kegyelmi ügyéhez.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után olvasónk jelezte: ezeket az igemagyarázatokat egy évre előre megírja a református egyház, papíron is megjelenik minden januárban az éves Református Bibliaolvasó Kalauzban.

Az üzenet tehát nem szándékos, különös egybeesésről van szó valójában.