Rácz András: Ezt a szintű szervilis romlottságot nem tudtam elképzelni

POLITIKA
február 14., 07:08

„Néhány napja, amikor azt írtam, hogy a pedofil bűncselekményben bűnsegéd K. Endrének adott kegyelem miatt Novák Katalinnak le kellene mondania, tényleg azt hittem, hogy a kegyelem valamiféle adminisztratív hiba miatt történhetett. Valakik nem olvasták el az aktát rendesen, stb. Épp elég közelről néztem a magyar államigazgatást 2022 nyaráig ahhoz, hogy elképzelhetőnek tartsak ilyen típusú hibákat” - írja a Facebookon Rácz András kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, a 444 rendszeres szerzője.

A poszt így folytatódik:

„Nos, a helyzet az, hogy valójában viszont pontosan az történt, amit én elképzelhetetlennek tartottam. Azóta ugyanis kiderült (ezért fontos a független sajtó) Novák Katalin is, Varga Judit miniszter is PONTOSAN TUDTÁK, hogy K. Endrét azért ítélték el, mert pedofil bűncselekménynek volt bűnsegédje. Teljesen szándékosan, a tények pontos ismeretében engedték szabadon tehát.

Még vita is volt rendszeren belül: az Igazságügyminisztérium elsőre nem is támogatta a kegyelmet (ami szintén azt mutatja, hogy pontosan tudták, miről van szó), de miután Novák - Balog Zoltán közbenjárására, aki szintén pontosan ismerte az ügyet - ennek ellenére aláírta, utána már Varga Judit sem állt a dolog útjába. Erről magyarázatként az hangzott el, hogy az elnöki aláírás után ő azt feltételezte, hogy a döntés a legmagasabb politikai szinten megszületett, és attól kezdve ő nem akart ennek útjába állni.”

„Az a helyzet, hogy ezt a szintű, szervilis romlottságot tényleg nem tudtam elképzelni” - írja Rácz András. „Tudom, hogy korruptak, tudom, hogy a vezetők egy része a kelleténél jóval szorosabb kapcsolatot tart fenn az oroszokkal, tudok róluk egy csomó mindent (nem, nem fogom elmondani, legalábbis nem itt és nem most), de eddig azt hittem, hogy a pedofíliával kapcsolatos ügyek azért mégiscsak túl vannak azon a bizonyos morális határon. Tévedtem.”Rácz András szerint mindenkinek, akinek ehhez az ügyhöz köze volt, távoznia kell. „Balog Zoltánnak is. Mindenhonnan és végleg.” Tévedését pedig sajnálja, elsősorban azért, amit ez az ügy az áldozatoknak üzen.