A Magyarországi Református Egyház négy püspökének egyike sem vett részt Balog bizalmi szavazásán

vallás
február 15., 14:28

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa, a négy püspök és a három megjelent főgondnok nem vett részt a Balog Zoltán református püspökről, a zsinat lelkészi elnökéről tartott bizalmi szavazáson kedden – közölte Pásztor Dániel püspök, a zsinat lelkészi alelnöke.

Közleményében a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke azt írta: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az esperesek és főgondnokok értekezlete előtti tanácskozáson nem foglalt állást Balog lemondásával vagy maradásával kapcsolatban. „A zsinat lelkészi elnökének ebben a helyzetben hozott döntéseit – legyen az bármi is – tudomásul veszem, és támogatom” – mondta.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a budapesti Mesemúzeumban tartott sajtótájékoztatón 2015. december 11-én.
photo_camera Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a budapesti Mesemúzeumban tartott sajtótájékoztatón 2015. december 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A Debreciner szerint megosztotta a hajdú-bihari református lelkészeket Balog Zoltán szerepe a kegyelmi ügyben: még Fekete Károly közleményének kiadása előtt írtak 91 Hajdú-Bihar megyei református gyülekezetnek, amiben arról kérdezték a lelkészeket, hogy szerintük helyesen jár-e el Balog azzal, hogy nem mond le a lelkészi elnöki tisztségéről. Hat választ kaptak, hárman vállalták névvel a véleményüket. (MTI, Debreciner)