Népszava: A Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke szavazott még Balog Zoltán lemondása mellett

belföld
február 15., 05:39

Pásztor Dániel, a Tisztáninenni Református Egyházkerület püspöke volt a debreceni püspökön kívül a másik, aki Balog Zoltán lemondása mellett szavazott a keddi egyházi vezetők tanácskozásán, tudta meg a Népszava.

A lap több forrásból úgy értesült, hogy a keddi tanácskozáson – Balog Zoltánon és Fekete Károlyon kívül – a másik két egyházkerület lelkészi vezetője, Pásztor Dániel tiszáninneni és Steinbach József dunántúli püspök is felszólalt. Az utóbbi szerint ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat kellett szerezni az egyháznak, akkor tartsanak ki mellette a nehéz időkben is. Pásztor Dániel viszont Fekete Károly véleményét osztotta, és szerinte Balognak le kéne mondani a zsinat elnöki posztjáról.

photo_camera Pásztor Dániel püspök. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Szerdán írtuk meg, hogy a legnagyobb tekintélyű református egyházkerület püspöke, Fekete Károly már a tanácskozáson is arra kérte Balogot, hogy gondolja át a közéleti szerepét. Szerdán pedig újra beszéltek, amiről Fekete Károly püspök közleményben tudatta:

„A mai napon ismét beszéltünk egymással. Tiszteletben tartva a bizalmi véleménynyilvánítás eredményét; ma újra azt javasoltam Balog püspök úrnak, hogy gondolja át, és mondjon le zsinati elnöki tisztéről. Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni. Döntésének meghozataláig legyünk türelemmel, kérem ezért minden egyháztagunk és minden szolgatársam mértéktartását.”