Létezik, hogy az 56-os forradalmat megjárt orosz tankot lőttek ki az ukránok?

külföld
február 15., 19:27

Egy olvasónk elküldte a Warthog Defense friss videóját, amiben azt állítják: egy 2023 nyarán Ukrajnában kilőtt és lefilmezett orosz T-55-ös megegyezik egy, az 1956-os forradalomban is bevetett szovjet tankkal. A kép a Redditen bukkant fel pár napja. A bizonyíték? Mindkét tank a 320-as számot viseli a tornyán.

link Forrás

Tény, hogy az orosz hadsereg az ukrajnai invázióban használ T-54-eseket és T-55-ösöket, de ha egy tankra az ötvenes években rámázolták a 320-as számot, akkor az örökre 320-as marad?

Rácz András kutatóhoz, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójához, a 444 rendszeres szerzőjéhez fordultunk iránymutatásért.

Földbe ásva nem rosszak

Mielőtt feketén-fehéren kiderülne az igazság, kíváncsiak voltunk arra, hogy ezeknek az öreg tankoknak milyen hasznát látják még mindig az oroszok? Az első vonalban harcolnak, vagy egészen más szerepük van?

Kezdetben a reaktivált régi harckocsiknak védelmi szerepet szántak, leginkább a herszoni fronton, válaszolta kérdésünkre Rácz András. Ezek motorfelújításon átesett járművek, mégis statikusan alkalmazták, magyarán beásták őket a földbe. Ötven-hatvan éves technikáról van szó, sok évtizedes, karbantartás nélküli tárolás után megbízhatatlanok.

Az oroszok kezdetben korszerűbb, T-62-es harckocsikat küldtek. Sok oda is veszett, a személyzet sérülten vagy működésképtelen állapotban hagyta hátra ezeket, derül ki az Oryx összesítéséből.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.