Már nem Japáné a világ harmadik legnagyobb gazdasága

gazdaság
február 15., 14:06

A legfrissebb adatok alapján Németországé a világ harmadik legnagyobb gazdasága, miután megelőzte Japánt. A német GDP értéke 2023 végén 4,5 billió dollár volt, míg a japán csak 4,2 billió.

Mindkét ország gazdaságának növekedését akadályozza elöregedő társadalmuk és exportfüggőségük. Japánban azonban rosszabb állapotban van a munkaerőpiac, mint Németországban, a helyzetet pedig tovább rontja a rendkívül alacsony születési ráta. Emellett a japán jen dollárral szembeni gyengülése is gátolta a gazdaság növekedését.

Kisida Fumio japán miniszterelnök
photo_camera Kisida Fumio japán miniszterelnök Fotó: YOSHINOBU GOTO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Japáné volt évtizedekig a világ második legnagyobb gazdasága. Az 1970-es és 1980-as években az olcsó, de jó minőségű autók és elektronikai eszközök exportja miatt szárnyalt a gazdaság.

Ekkor sokan arra számítottak, hogy Japán az Egyesült Államokat is meg tudja előzni, az 1990-es években azonban gazdasági stagnálás következett. A trend később sem fordult meg, Japánt 2010-ben megelőzte Kína.

A japán gazdaság hamarosan valószínűleg újabb pozíciót fog veszíteni. A közgazdászok arra számítanak, hogy a rendkívül fiatal korfával rendelkező India 2026-ban megelőzi Japánt.

(via The Guardian)