Megmentené Novákot a Százak Tanácsa, ami közjóra ártalmasnak tartja az elnök lemondását

POLITIKA
február 15., 15:11

A Százak Tanácsa arra kéri a parlamentet, hogy ne fogadja el Novák Katalin köztársasági elnök lemondását.

A szervezet felhívását Novák elnöki tanácsadója, Skrabski Fruzsina osztotta meg a Facebookon. Skrabski azt írta, hogy a tagok „túlnyomó többsége" a kegyelmi ügy miatt újabb törésvonalak keletkezését érzékeli a magyar társadalomban. Ezért arra kérik Novákot, változtassa meg a döntését, hogy rendeződhessen a nemzetet megosztó kérdés.

Novák Katalin lemond
photo_camera Novák Katalin lemondása Fotó: SANDOR PALACE/AFP

A Százak Tanácsa egyik tagjának, a volt MDF-es parlamenti képviselő Zétényi Zsoltnak a véleményével indokolja a kezdeményezését.

Zétényi szerint a kegyelmi ügyet félrekommunikálták. Téveszme, hogy pedofil személy vagy pedofil bűnsegéd részesült volna kegyelemben. A jogász végzettségű Zétényi azt írja, hogy K. Endre „abban segített, hogy a felelősségre vont elkövető felelőssége csökkenjen, ám ebben is ártatlannak állítja magát". Szerinte pedig ez nem meríti ki a pedofil elkövető bűnsegédjének fogalmát.

Zétényi szerint Novák Katalin és Varga Judit lemondása nem volt szükséges, azokat aránytalan döntéseknek tartja. A helyzetet azonban még lehet orvosolni. Ehhez az kell, hogy a parlament ne fogadja el Novák lemondását.

Erre pedig azért van szükség, mert Novák távozása „mérhetetlenül nagyobb morális és politikai hátránnyal járna", mint az előny, amit lemondása jelentene. Zétényi szerint „az eddigi történések bizonyítják, hogy a megfelelő tanulságokat lemondás nélkül is levonták az érintettek". Novák döntését egyébként egyenesen közjóra ártalmasnak tartja Zétényi.

A Százak Tanácsának nyílt levelét a szervezet három elnöke írta alá. Novák tanácsadója, Andrásfalvy Bertalan, Szijártó István és Foltán László, olimpiai bajnok kenus.

Szijártó István, a Százak Tanácsának egyik elnöke
photo_camera Szijártó István, a Százak Tanácsának egyik elnöke Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kérdés, hogy a Novákot restaurálni kívánó, így a Fidesz akaratával látványosan szembemenő nyilatkozatot valamennyi tag támogatja-e. A szervezetnek ugyanis többek között Böjte Csaba, Kásler Miklós és a Mi Hazánk frissen bejelentett elnökjelöltje, Csath Magdolna is tagja.