Zelenszkij aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt

külföld
február 15., 19:29

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt – írta meg az Ukrajinszka Pravda.

Az érintett növények gyógyászati, ipari és tudományos tevékenységet szolgáló forgalmazásának szabályozásáról szóló törvényt elsősorban azért hozták, hogy lehetőséget adjon a betegek (különösen a rákbetegségben és a háborúból eredő poszttraumás stressz zavarokban szenvedők) kiegészítő kezeléséhez.

A jogszabály külön engedélyekhez köti a kannabisz termesztését és értékesítését, és a termelőknek hozzáférést kell biztosítaniuk a rendőrségnek, hogy folyamatos videómegfigyelést folytathasson a termelés helyszínén.

A kannabisz egyéb célú értékesítését és szállítását továbbra is tiltják az országban.

photo_camera Illusztráció: Alfredo Estrella/AFP

A törvény elfogadását támogató egészségügyi minisztériumnak listát kell készítenie azokról a betegségekről és állapotokról, amik esetén orvosilag javasolt a kannabisz alkalmazása.

A törvény 6 hónappal azután lép hatályba, hogy a hivatalos közlönyben kihirdették.

A parlament első olvasatban 2023. július 13-án, második, azaz végleges olvasatban pedig december 21-én fogadta el az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot. (MTI)