Szentkirályi Alexandra szerint ő csak technikai díjátadó volt, amikor kitüntette a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjét

  • Több mint két hét után először tartanak Kormányinfót.
  • Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányzat képviseletében először kénytelen válaszokat adni a kegyelmi ügyben felgyülemlett kérdésekre.
  • Gulyás egy csütörtök esti rendezvényre az utolsó pillanatban mégsem ment el, így ott nem lehetett tőle kérdezni.
  • A 444-től Kaufmann Balázs fog kérdezni, aki a botrányt kirobbantó cikket írta.
február 16., 14:58

Vége a Kormányinfónak

A kegyelmi ügyről gyakorlatilag semmivel nem tudunk többet, mint 1,5 órája. Köszönjük a figyelmet.

február 16., 14:56

A Magyar Fórum kérdez Gulyás alá

A kérdezőt itt mutattuk be, a médium gyakorlatilag nem létező eléréséről pedig ebben a cikkben írtunk.

február 16., 14:55

Mit üzen a kormány a bicskei gyermekotthon áldozatainak ?

A kormány szerint az eddigi gyermekvédelmi törvényeket kell szigorítani, válaszolta Gulyás a 444 azon kérdésére, hogy mit üzen a kormány a bicskei gyermekotthon áldozatiank. Ezentúl azt is üzenik, hogy együttéreznek velük, és szeretnének segíteni nekik.

Mikor arról kérdeztük, hogy miért nem volt információ a kegyelemről a gyermekvédelmet a zászlójára tűző kormányban, Gulyás azt mondta, hogy a gyakorlat az, hogy a kegyelmi ügyek az igazságügyi minisztérium és a köztársasági elnök között zajlanak.

február 16., 14:54

Volt-e fenyegetés?

Kaufmann Balázs megkérdezte, hogy Gulyás írásban jelezte-e Magyar Péternek, hogy az állását akkor tarthatja meg, ha Varga ebbe beleegyezik, Gulyás azt mondta, ez önmagában nem értelmezhető, az ő kapcsolatuk ismerete szükséges ehhez.

Magyar percekkel ezelőtt azt írta, „te 2023 nyarán (írásban) jelezted, hogy az állami megbízásaimat a volt feleségem ilyen irányú döntése esetén tarthatom meg. Habár korábban még azt mondtad, hogy egy gyors/zökkenőmentes válás esetén természetesen semmi nem változik. Ez inkább hangzik burkolt fenyegetésnek.” A Gulyásnak címzett bejegyzést azzal zárta, hogy „megköszönném, ha a magyar közélet megtisztulása érdekében befáradnál velem a Központi Nyomozó Főügyészségre egy az egész országot felkavaró büntetőügyben tanúskodni. Úgyis rég találkoztunk.”

február 16., 14:51

Aktív kormánytagnak van-e felelőssége?

Gulyás Gergely azt mondta, vizsgálat folyik erről, de ez nem politikai szint.

február 16., 14:51

Más, mint a Budaházy-ügy

Arra a kérdésünkre, hogy a Budaházy-ügy miért volt fontosabb, hogy bekerüljön a kormányülésre, mint a gyerekek ellen elkövetett bűncselekmény, Gulyás azt mondta, rossz az összehasonlítás, mert a Budaházy-ügy országosan ismert ügy volt, ilyen ügyből viszont több hasonló is van, de ezeknek magától értetődő az elutasítása.

február 16., 14:47

Hogy halad a csádi misszió?

Arra a kérdésre, hogy hogyan áll a csádi misszió, Gulyás azt mondta: a kormányzaton belül nincs vita erről, minden részletet a Honvédelmi Minisztérium tud elárulni.

február 16., 14:46

Ki rendelte el a KEHI vizsgálatát?

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) pár nappal Varga Judit és Magyar Péter szakítása utána vizsgálatot indított Magyar munkahelyén, a Diákhitel Központban. "Ez figyelmeztetés" - mondta ekkor Magyarnak a KEHI vezetője. Gulyás a 24.hu kérdésére azt mondta, nem csak a minisztérium, de a KEHI vezetősége is elrendelhet ilyen vizsgálatot.

február 16., 14:46

Lesz-e lakásfelújítási program?

Az Economix arról is kérdezett, hogy lesz-e új lakásfelújítási program. Gulyás azt mondta, ha a kormány hoz ilyesmiről döntést, be fogja jelenteni.

február 16., 14:43

Novák elég hamar munkába fog állni

Az Economix azt kérdezte, hogy a jelenlegi törvények alapján Novák Katalin élete végéig kapja-e a bruttó 4,9 millió forintos javadalmazást, és nem kellene-e átgondolni ezt a gyakorlatot, hiszen a környező országokban sincs ekkora juttatás. Gulyás azt mondta, éppen Németországban volt ilyen vita, de ha a volt államfő bárhol dolgozik, akkor ez nincs így, és ismerve Novák Katalint, biztos benne, hogy elég hamar dolgozni fog valahol.

február 16., 14:39

Orbán Viktor mit szólt?

Gulyás Gergely erre sejtelmesen azt mondta, a kormányfő majd szombaton tart évértékelőt.

február 16., 14:39

Nyilvánosságra hozzák-e a kegyelmi döntéseket?

Gulyás azt mondta, szerinte ezután jogszabályi változás nélkül is az lesz a gyakorlat, hogy nyilvánosságra hozzák.

február 16., 14:37

A kormány nem tudja, miért adott kegyelmet egy elítéltnek

A 24 is a kegyelmi ügyről kérdezett: Gulyás tudja-e, mi volt a kegyelmi döntés indoka. Gulyás azt mondta, nem tud erről, hivatalosan Novák nem adott magyarázatot, Gulyásnak senki nem számolt be erről. Gulyás azt mondta, a Budaházy-ügyben Novák helyes döntést hozott, itt viszont csak kontra voltak érvek. Gulyás elismételte, hogy Novák tud válaszolni.

február 16., 14:37

Mit vont kétségbe Novák Katalin?

A köztársasági elnöki kegyelem semmikép sem lehet egy bírósági döntés felülbírálása, mondta Gulyás a Della podcast kérdésére. Azt Gulyás nem vette ki Novák szavaiból, hogy a kegyelemmel konkrét jogi tényállást vonta volna kétségbe.

Emellett Gulyás nem hiszi, hogy van oka tartania a NER-nek Magyar Pétertől.

február 16., 14:32

Hogyan lesz fenntartható a nyugdíjrendszer?

A nyugdíjrendszer akkor lesz fenntartható, ha átfogó demográfiai fordulat jön. Arról, hogy tíz éven belül lesz-e ilyen fordulat, Gulyás azt mondta, lehet, hogy kevésbé, bár 2010 előtt rosszabb volt a trend. Gulyás szerint a 2030-as évek közepéig nem fog drámai gyorsasággal nőni a hiány.