Orbánhoz hasonlítják, mégis kiállt az azonos neműek házassága mellett

külföld
február 16., 05:33

Görögország az első ortodox keresztény állam, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát. A parlament csütörtöki ülésén 176-76 arányban szavazta meg a törvényt.

A jobboldali Kirjakosz Micotakisz miniszterelnök azt mondta, eltöröltek egy súlyos egyenlőtlenséget. Végre láthatóvá válnak olyan polgártársai, akik eddig nem. A döntéssel szerinte sok gyermek is jól fog járni.

Az egyszerű többséget igénylő törvény megszavazásához az ellenzék is kellett, mert Micotakisz Új Demokrácia pártjának több tucat képviselője a törvényjavaslat ellen volt.

Micotakisz tavalyi választási győzelméről azt írtuk, hogy ellenfelei szívesen vonnak párhuzamot közte és Orbán Viktor között, visszafordítja az illegális bevándorlókat, acélkerítést épít a határra, a titkosszolgálata lehallgatja az ellenzék vezetőjét, a sajtó- és szólásszabadságot lassan Orbán Magyarországánál is jobban megsérti. Az azonos nemű párok megítélésének kérdésében viszont úgy látszik, gyökeresen mást gondol Orbánnál.

Az országot megosztja a kérdés. A jelentős tényezőnek számító ortodox egyház ellenzi a parlament döntését, híveik a Szintagma téren tüntettek a szavazás idején. Az utcára vonultak a döntést támogatók is.

A parlament csütörtöki döntését ünneplik Athénban
photo_camera A parlament csütörtöki döntését ünneplik Athénban Fotó: ARIS OIKONOMOU/SOOC via AFP

Az Európai Unió 27 tagállama közül 15 engedélyezi az azonos neműek közötti házasságot, a világban összesen 35 ilyen ország van. A Balkánon Görögország az első ilyen ország.

(BBC)