Emmanuel Macron nyitott az önálló palesztin állam elismerésére

külföld
február 17., 10:09

Palesztina elismerése többé nem tabu Franciaország számára. Erről Emmanuel Macron francia elnök beszélt pénteken, a jordán királlyal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Macron azt mondta, hogy Franciaország tartozik a palesztinoknak, akiknek a függetlenségi törekvéseit túl sokáig tiporták lábbal. De tartozik az izraelieknek is, akik átélték az évszázad legnagyobb antiszemita mészárlását. Franciaország egy olyan régiónak tartozik, ami régóta meg akar szabadulni az állandó káoszt és bosszút szorgalmazó erőktől.

Fontos bejelentést tett a francia elnök
photo_camera Emmanuel Macron Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Ugyan a francia parlament 2014-ben elfogadott egy határozatot, amiben Palesztina elismerésére kérte a kormányt, a lépésnek eddig csak szimbolikus jelentősége volt. A nyugat-európai országok többsége nem ismeri el önálló államként Palesztínát, mert a függetlenséget szerintük csak Izrael beleegyezésével lehetne kikiáltani.

Macron mostani nyilatkozata azért jelzésértékű, mert növeli a nyomást Izraelen, ami a Hamász október 7-ei terrortámadása óta összehangolt légi- és szárazföldi hadműveletet folytat a Gázai övezet ellen.

(via Reuters)