A magyar kormány veszélyezteti a transzatlanti biztonságot, írják kétpárti határozati javaslatukban amerikai szenátorok

POLITIKA
február 18., 13:54

Egy demokrata és egy republikánus szenátor közös határozati javaslatot készül benyújtani a Kongresszusnak, amelyben egyrészt elítélik a magyar kormány oroszbarát politikáját, másrészt nyomást helyeznek Orbánékra, hogy ratifikálják végre Svédország NATO-csatlakozását.

Az amerikai nagykövetség pénteken jelentette be, hogy kétpárti kongresszusi küldöttség érkezik vasárnap Budapestre, és Szijjártó Péter azon melegében eligazította őket, hogy ők csak ne beszéljenek bele a magyar szuverenitásba.

Thom Tillis
photo_camera Thom Tillis Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Az AP által megszerzett határozati tervezet általánosabb problémákat is a magyar kormány fejére olvas, mint például a demokratikus intézményrendszer leépülése, a média befolyásolása, a polgári szabadságjogok korlátozása és a másként gondolkodók hangjának elnyomása.

A Jeanne Shaheen (demokrata szenátor New Hampshire-ből) és Thom Tillis (republikánus szenátor Észak-Karolinából) által benyújtani tervezett határozat kitér arra az amerikai nagykövet által már korábban is hangsúlyozott kritikára, hogy Orbán „a migrációt, a COVID-19 válságot és az Ukrajna elleni háborút” használta fel az egymást követő veszélyhelyzetek bevezetésének igazolására, amelyek lehetővé tették a magyar kormány számára, hogy „a parlament megkerülésével, rendeletekkel kormányozzon”.

Jeanne Shaheen a Kapitólium előtt
photo_camera Jeanne Shaheen a Kapitólium előtt Fotó: BRYAN OLIN DOZIER/NurPhoto via AFP

De a vasárnapi látogatásnak és a határozati javaslatnak is az lehet a lényegi eleme, hogy a magyar kormányt emlékeztesse be nem tartott ígéretére, miszerint nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozási kérelmét. Az állásfoglalás szerint Magyarország „nem csatlakozott az összes többi NATO-tagállamhoz Svédország csatlakozásának jóváhagyásában, nem teljesítette azt a kötelezettségvállalást, hogy nem utolsónak hagyja jóvá a csatlakozást, és az európai béke és stabilitás szempontjából kulcsfontosságú pillanatban veszélyezteti a transzatlanti biztonságot”.

A szenátorok ezen felül nehezményezik Orbán egyre szorosabb kapcsolatát Oroszországgal és Kínával, és megjegyzik, hogy miközben Magyarország megnyitotta kapuit a Moszkva inváziója elől menekülő ukrán menekültek előtt, „hátráltatta és felhígította az Európai Unió szankcióit az Orosz Föderációval szemben” - idézi az AP.

A svéd külügyminiszter arra számít, hogy Magyarország hamarosan aláírja Svédország NATO-csatlakozását, az évtértékelőjén Orbán is erről beszélt, de az is igaz, hogy már nagyon régóta erről beszél.