26 EU-tagország vezetésének volt mondanivalója Navalnijról

külföld
február 19., 11:34

Egyetlen kormány van az EU-ban, ami egy emberi mondatot nem volt képes kipréselni magából Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék vezéralakjának halála kapcsán. Navalnij február 16-án halt meg egy szibériai fegyenctelepen, miután több mint három évet töltött különböző orosz börtönökben. Moszkva hivatalos álláspontja szerint Navalnij halálát tüdőembólia okozta, de már ezzel kapcsolatban is vannak kérdések, azzal kapcsolatban pedig végképp, hogy az elmúlt három év szenvedése mennyiben járult hozzá a halálához.

A halálhírre a következő órákban-napokban folyamatosan érkeztek a reakciók a világ vezető politikusaitól, akiknek jelentős része éppen azon a müncheni biztonságpolitikai konferencián tartózkodott, ahol a legfontosabb téma eleve az orosz-ukrán háború volt.

Az Európai Unió 27 tagországának vezetői közül 26-an reagáltak nyilvánosan Navalnij halálára. Szinte mindenhol a kormányfő volt az, aki országa geopolitikai helyzete és saját vérmérséklete szerint megfogalmazta a gondolatait, csak néhány tagországban delegálták ezt a feladatot külügyminiszteri szintre. Íme a teljes lista a 27 reakcióval:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.