A brazil elnök nemkívánatos személy lett Izraelben

külföld
február 19., 14:01

Israel Katz, Izrael külügyminisztere antiszemitának minősítette Lula da Silva hétvégi megjegyzéseit, és azt mondta, a brazil elnök „persona non grata” az országban, amíg vissza nem vonja azokat.

Lula az Afrikai Unió csúcstalálkozóján így fogalmazott: „Ez nem katonák katonákkal vívott háborúja. Ez egy rendkívül jól felszerelt hadsereg harca nőkkel és gyermekekkel”. Majd hozzátette: „ami a Gázai övezetben zajlik a palesztin néppel, ahhoz nincs fogható a történelemben. Valójában mégis, ilyesmi történt, amikor Hitler elhatározta a zsidók legyilkolását”.

Lula da Silva
photo_camera Lula da Silva az Afrikai Unió csúcstalálkozóján. Fotó: RICARDO STUCKERT/AFP

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök már vasárnap elmondta a véleményét Lula beszédéről. Szerinte: „Ez a holokauszt bagatellizálása, és a zsidó nép és Izrael önvédelmi joga elleni támadás kísérlete. A vörös vonal átlépését jelenti, ha valaki párhuzamot von Izrael és a nácik, Hitler között.” Be is kérették Brazília izraeli nagykövetét.

Most pedig a külügyminiszter szólalt meg: „Ez egy súlyos antiszemita támadás. Mondják meg Lula elnöknek a saját nevemben és Izrael népének a nevében, hogy persona non grata Izraelben, amíg vissza nem vonja, amit mondott”.

(BBC)