A holokauszthoz hasonlította Izrael gázai műveleteit a brazil elnök

külföld
február 18., 18:46

A brazil elnök a holokauszthoz hasonlította azt, ahogy a palesztinokkal bánik Izrael a háborúban. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szégyenletesnek nevezte Lula da Silva kijelentéseit: „Ez a holokauszt bagatellizálása, és a zsidó nép és Izrael önvédelmi joga elleni támadás kísérlete. A vörös vonal átlépését jelenti, ha valaki párhuzamot von Izrael és a nácik, Hitler között.” Izrael bekérette a brazil nagykövetet.

„Ami a Gázai övezetben zajlik az nem háború, hanem népirtás” - jelentette ki a brazil elnök az Afrikai Unió csúcstalálkozóján. „Ez nem katonák katonákkal vívott háborúja. Ez egy rendkívül jól felszerelt hadsereg harca nőkkel és gyermekekkel” - mondta Lula, aki szerint „ami a Gázai övezetben zajlik a palesztin néppel, ahhoz nincs fogható a történelemben. Valójában mégis, ilyesmi történt, amikor Hitler elhatározta a zsidók legyilkolását”.

Lula az Afrikai Unió etiópiai ülésén
photo_camera Lula az Afrikai Unió etiópiai ülésén Fotó: RICARDO STUCKERT/AFP

A baloldali brazil elnök először terrorcselekményként ítélte el a Hamász tavaly október 7-i összehangolt támadását Izrael déli része ellen, amiben mintegy 1200-an vesztették életüket. Azóta egyre több bírálatot fogalmazott meg Izrael Gázai övezetben indított hadműveletével kapcsolatban, amely a Hamász szerint több mintegy 29 ezer ember, főként nők és gyermekek halálát okozta. Lula egyebek között kifogásolta azt is, hogy nyugati országok felfüggesztették az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA) támogatását, miután Izrael azzal vádolta az UNRWA-t, hogy egyes alkalmazottainak közük volt az október 7-i támadáshoz.

Mohamed Stajjénak, a Palesztin Hatóság miniszterelnökének Lula azt ígérte, hogy Brazília növelni fogja az UNRWA támogatását és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy kövesse példáját. Lula da Silva ismételten a kétállami megoldásért emelt szót egy nemzetközileg elismert és teljességgel szuverén palesztin állammal.

Brazília tavaly támogatta Dél-Afrika népirtás miatt Izrael ellen benyújtott keresetét a Nemzetközi Bíróságon (ICJ), ahol a bírák az ügy továbbvitele mellett döntöttek. A bíróság arra utasította Izraelt, hogy akadályozza meg, hogy hadserege népirtásnak minősülő cselekményeket kövessen el, akadályozza meg és büntesse meg a népirtásra való felbujtást, és tegye lehetővé a humanitárius segítségnyújtást a gázai lakosság számára. A bíróság azonban nem szólította fel Izraelt arra, hogy azonnal állítsa le a gázai katonai műveleteket.

Palesztin gyerekek egy izraeli bombázás után február 18-án
photo_camera Palesztin gyerekek egy izraeli bombázás után február 18-án Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

Eközben az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy a gázai Nasser kórház az izraeli támadást követően megszűnt működni. Izrael szerint a művelet „precíz és korlátozott” volt, és azzal vádolta a Hamászt, hogy „cinikusan terrorizmusra használja a kórházakat”.

Eközben Kairóban erőfeszítések történtek az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet előkészítésére, bár a katari közvetítők szerint a legutóbbi fejlemények nem túl ígéretesek. (BBC, MTI)