Izraelnek meg kell akadályoznia a gázai népirtást, mondta ki a hágai Nemzetközi Bíróság

külföld
január 26., 14:09

Izraelnek azonnali hatállyal meg kell állítania minden olyan cselekményt Gázában, ami népirtáshoz kapcsolódik, és nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a humanitárius szolgáltatások terén is – mondta ki pénteken a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ). A döntés azután született, hogy korábban a Dél-Afrikai Köztársaság azzal fordult a bírósághoz, hogy szerintük Izrael népirtást követ el a palesztinokkal szemben Gázában.

A mostani döntés nem a bíróság végleges döntése a népirtásról – ez valószínűleg még több évet vesz igénybe. A pénteken kért intézkedések azt próbálják biztosítani, hogy amíg a bírák megvizsgálják Dél-Afrika Izrael elleni alapvető vádját, a gázai palesztinok bizonyos fokú védelmet élvezzenek.

Ronald Lamola, Dél-Afrika igazságügyi minisztere a Nemzetközi Bíróság székhelye előtt tartott sajtótájékoztatóján
photo_camera Ronald Lamola, Dél-Afrika igazságügyi minisztere a Nemzetközi Bíróság székhelye előtt tartott sajtótájékoztatóján Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

Még január közepén kezdődtek meg az előzetes meghallgatások a hágai Nemzetközi Bíróságon, ahova a Dél-Afrikai Köztársaság fordult, azt állítva, hogy Izrael népirtást követ el a palesztinokkal szemben Gázában. A dél-afrikai kereset szerint Izrael légi és szárazföldi offenzívája Gáza ellen azt a célt szolgálta, hogy elpusztítsák Gáza lakosságát. A Hamász október eleji terrortámadására válaszul Izrael hónapok óta ostrom alatt tartja Gázát, a bombázásokban és szárazföldi akciókban a gázai egészségügyi szervek szerint közel 24 ezer ember vesztette életét.

A bíróság pénteken nem járult hozzá Dél-Afrika azonnali tűzszünetre vonatkozó kéréséhez a Gázai övezetben, ez a dél-afrikaiaknak és a palesztinoknak egyaránt csalódást okozott. Nagy többséggel kimondta azonban: Izraelnek többek között mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a palesztinok megölését, súlyos testi vagy lelki sérülések okozását, illetve olyan intézkedések bevezetését, amik célja a palesztin nők szüléseinek megakadályozása.

Izraelnek továbbá biztosítania kell, hogy hadserege ne kövessen el népirtó cselekményeket, meg kell akadályoznia és meg kell büntetnie minden olyan nyilvános megjegyzést, ami népirtásra való felbujtásnak minősül a Gázai övezetben.
Emellett intézkedéseket kell hoznia a humanitárius segítségnyújtás biztosítására és meg kell akadályoznia a népirtási ügyben felhasználható bizonyítékok megsemmisítését. Valamint jelentést kell benyújtania a bíróságnak a végzés meghozatalát követő egy hónapon belül. A bíróság emellett súlyos aggodalmát fejezte ki a Hamász által fogva tartott túszok sorsa miatt, és azonnali szabadon bocsátásukra szólított fel.

Egyelőre azonban nem lehet tudni Izrael hogyan fog reagálni a kihirdetett ítéletre. Az ICJ döntései ugyanis kötelező érvényűek, de nincs végrehajtási mechanizmus mögöttük.