Átvették Avgyijivka ellenőrzését az oroszok, miután az ukránok visszavonultak

külföld
február 19., 05:24

Oroszország teljes ellenőrzés alatt tartja Avgyijivkát az ukrán visszavonulás után, és már a kulcsfontosságú várostól nyugatabbra indítottak támadásokat – közölte vasárnap az ukrán hadsereg. Az ukrán csapatokat a térségben vezető hadseregparancsnok szóvivője, Dmitro Likhovij azt mondta: „az ellenség megpróbálja aktívan fejleszteni offenzíváját”, írja a Guardian.

Az ukrán vezérkar 14 sikertelen orosz támadásról számolt be Lastocskine falu ellen, amely Avgyijivka északi szélétől mintegy 2 kilométerre nyugatra fekszik. „Jelentős erőink ott vannak elbarikádozva” – mondta Likhovij. Emellett az ukrán erők visszavertek egy orosz offenzívát a déli fronton Zaporizzsja térségében – közölte Kijev.

Az ukrán csapatok egy része a korábbi jelentések szerint Avgyijivkában egy hatalmas szovjet korabeli kokszgyárban rejtőzött el, amely Európa egyik legnagyobbja. Vasárnap moszkvai jelentések szerint seregeik teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták az üzemet. A Guardian nem tudta ellenőrizni ezeket a jelentéseket.

Az ukrán hadsereg szerint a visszavonulásnak voltak áldozatai, de a helyzet stabilizálódott. Az ukrán hadsereg az elmúlt hónapokban az Avgyijivka körüli frontvonalon küzdött a háború egyik legintenzívebb csatájában, amelyben a város szinte teljesen elpusztult, és a korábbi több mint 30 ezer lakosa szinte teljesen elmenekült.

Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy a város Oroszország kezére kerülhet a fegyverhiány miatt, amelyet súlyosbít a republikánus kongresszusi képviselők hónapok óta tartó ellenállása az ukrán hadseregnek szánt új amerikai finanszírozási csomaggal szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált az orosz katonáknak „a fontos győzelemhez”. Az orosz állami televízió azt mutatta, hogy a városban leveszik a kék-sárga ukrán zászlókat, és felvonják Oroszország fehér-kék-piros trikolórját, többek között a kokszolóüzem fölé.

Miután Ukrajna tavaly nem tudta áttörni az orosz vonalakat, Moszkva megpróbálja ledarálni az ukrán erőket, éppen akkor, amikor Kijev újabb nagyszabású mozgósítást mérlegel, és Volodimir Zelenszkij új parancsnokot nevezett ki a háború vezetésére, írja a Guardian. Az ukrán elnök szombaton egy müncheni biztonsági konferencián arra szólította fel a nyugati szövetségeseket, hogy segítsenek országának legyőzni a szörnyeteget, Putyinra utalva.

A város Oroszország számára szimbolikus jelentőségű, mivel 2014-ben rövid időre elfoglalták a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok, de az ukrán csapatok visszafoglalták azt, majd kiterjedt erődítményeket építettek a körzetében.