Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a TikTok megsértette-e a kiskorúak védelmére vonatkozó kötelezettségeket

INTERNET
február 19., 17:39

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen annak értékelésére, hogy a közösségimédia-cég megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a kiskorúak védelmével, a függőséget okozó műveletek, illetve káros tartalmak kockázatainak kezelésével, a reklámok átláthatóságával kapcsolatban, valamint az adatokhoz való hozzáférés területein.

A brüsszeli végrehajtó testület azt írja, az előzetes vizsgálatok értékelése és a vállalat által 2023 szeptemberében elküldött kockázatértékelési jelentés elemzése szerint a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok „feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére”.

A közlemény szerint a fő aggodalomra az ún. nyúlüreghatás (rabbit hole effect) ad okot, ami akkor jelentkezik, amikor a felhasználókat egy algoritmus alapján olyan kapcsolódó, folyamatosan frissülő tartalommal látják el, ami könnyen függőséghez vezet. Az Európai Bizottság aggályai közé tartozik a kiskorúak nem megfelelő tartalmakhoz való hozzáférésének megakadályozására használt életkor-ellenőrző rendszer is, ami „nem feltétlenül észszerű, arányos és hatékony”.

Az Európai Bizottság eljárása annak megállapítására is irányul, hogy a TikTok megsérthette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a reklámok átláthatósága és a vonatkozó adatok hozzáférhetőségének területén.

photo_camera Fotó: Jonathan Raa/NurPhoto via AFP

Thierry Breton belső piacért felelős biztos azt mondta: a kiskorúak védelme a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály egyik legfontosabb prioritása. A TikToknak mint a gyerekek és tizenévesek millióit elérő platformnak teljes mértékben meg kell felelnie a jogszabálynak, és különleges szerepet kell játszania a kiskorúak online védelmében. Az eljárást az Európai Bizottság annak biztosítására indítja el, hogy arányos intézkedésekkel biztosítsák az európai fiatalok fizikai, szellemi és érzelmi jólétét, „mindent meg kell tennünk gyerekeink védelme érdekében” – mondta.

Az eljárás hivatalos elindítása után az Európai Bizottság folytatja a bizonyítékok gyűjtését, többek között további információkra vonatkozó kérésekkel, meghallgatások és vizsgálatok lefolytatásával. Az uniós testület további végrehajtási lépéseket is tehet, például ideiglenes intézkedéseket és meg nem felelési határozatokat hozhat, ugyanakkor elfogadhatja a TikTok azon kötelezettségvállalását, hogy orvosolja az aggodalmakat az eljárás tárgyát képező ügyekben.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály nem határoz meg határidőt a hivatalos eljárások lezárására. (MTI)