Izrael offenzívát indít Rafahban is, ha március 10-ig nem engedi el a Gázában fogva tartott túszokat a Hamász

külföld
február 19., 05:43

„A világnak tudnia kell, és a Hamász vezetőinek is tudniuk kell: ha a Ramadánig nem érnek haza a túszaink, a harcok mindenhol folytatódni fognak, beleértve Rafah területét is” – mondta Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet tagja, volt védelmi miniszter. A ramadán, az iszlám szent böjti hónap, idén március 10-én kezdődik.

Ez az első alkalom, hogy Izrael jelzést adott arról, mikor vonulhatnak be csapatai Gáza túlzsúfolt déli városába, miközben egyre nagyobb a globális ellenállás a rafahi támadás ellen, írja a BBC. A városban mintegy másfél millió palesztin él.

Korábban az ENSZ közegészségügyi szervezete közölte, hogy egy kulcsfontosságú gázai kórház izraeli támadás következtében nem működik. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csütörtökön hatolt be a komplexumba, mondván, hogy a hírszerzés szerint a Hamász által ejtett túszokat tartanak ott fogva.

Az IDF „precíznek és korlátozottnak” minősítette a Nasszerben végrehajtott műveletét, és azzal vádolta a Hamászt, hogy „cinikus módon” terrorizmusra használja a kórházakat.

Benny Gantz arról is beszélt az esetleges rafahi offenzíva kapcsán, hogy Izrael „összehangoltan fog cselekedni, megkönnyítve a civilek evakuálását amerikai és egyiptomi partnereinkkel folytatott párbeszédben, hogy a polgári áldozatok száma a lehető legkisebb legyen”.

Az Egyiptomra tett utalása felerősítheti azokat a találgatásokat, hogy Izrael arra számít: néhány palesztin átkel a Gázai övezetből, és a határ egyiptomi oldalán keres menedéket, ahol a hatóságok egy nagy fallal körülvett területet alakítanak ki erre a célra. Az izraeli tisztviselők azonban még nem közöltek részleteket az evakuálási tervről.

Pontosan három héttel a ramadán kezdete előtt a Rafahból érkező jelentések szerint néhányan már elindultak nyugatra, a tengerpart felé, de a legtöbben még mindig várakoznak, és nem tudják, mitévők legyenek.

Egyiptom és néhány más arab ország többször figyelmeztetett, hogy egy izraeli offenzíva Rafahban azt kockáztatná, hogy sok palesztint Egyiptomba szorítanak, amit elfogadhatatlannak tartanak. Szaúd-Arábia „nagyon komoly következményekre” tett ígéretet, ha Rafahot megrohamozzák.