Kilenc éve nyomoznak egy hólapátolási ügyben, Hadházy elküldte Polt Pétert „a jó büdös p.csába”

belföld
február 19., 06:47

„Elnézést kérek, de sajnos megint itt az ideje a csúnya beszédnek” – így kezdi hétfő reggeli posztját Hadházy Ákos, és amit eltervez, azt végig is viszi: elküldi Polt Péter legfőbb ügyészt a jó büdös picsába. Azért, mert egy általa még 2015-ben kiszúrt korrupciógyanús ügyben

már kilencedik éve tart a nyomozás, és most épp ott tartanak az ügyészek, hogy „a beszerzett adatok elemzését és értékelését végzik”.Az egész eset ráadásul egy roppant egyszerű és kisstílű lopás volt, mint az ebből a 2019-es cikkünkből kiderülhet. Az akkori Emberierőforrás-minisztérium Türr István Képző és Kutató Intézet nevű, felnőttképzéssel foglalkozó háttérintézménye, aminek volt egy rakás telephelye vidéken, közbeszerzési eljárásban keresett és talált olyan vállalkozót, aki eltakarítja a havat pár telephelyének az udvaráról és parkolójából. Három városban (Miskolc, Ózd, Kecskemét) összesen egy akkora területen kellett takarítani, mint egy futballstadion a belső futókörrel.

A nyertes pályázó a budapesti a Lightboard Outdoor Kft. nevű reklámcég volt, amely 2013-ban és 2015-ben is 25-25 millió forintért vállalta a munkát. Csak összehasonlításképp: 2019-ben Pécs egész városának éves hó- és síkosságmentesítése 60 millió forintba került.

A rendőrségi nyomozást 2019-ben megszüntették; akkor ennek apropóján született a cikkünk, amiből idézném a nyomozásmegszüntetés indoklásával kapcsolatos részt:

„Mivel az ügy összes egyéb körülményei világosak és dokumentumokkal bizonyítottak voltak, a nyomozás lényegében egy téma körül forgott: feltűnően túlárazottak voltak-e a megbízási szerződések. A magyar korrupcióellenes rendőrök faarccal leadott válasza erre négy évnyi nyomozás után az, hogy ezt képtelenség megállapítani.” A hosszabb szövegben felbukkant ez az alábbi szövegrész is, amilyet Parti Nagy Lajos talán legihletettebb pillanataiban se tudna megalkotni:

„a mindenkori főigazgató tudattartalma nem feltétlenül fogta át az adott területre előirányzott összeg nagyságának megalapozottságát.”

Tehát a rendőrség, hiába állította rá az ügyre a legjobb erőit, nem jutott eredményre.

Az ügyészség viszont, idézi fel mostani posztjában a független képviselő, egy évvel később mégis elrendelt a nyomozás folytatását. „Újabb három év vad nyomozása már két gyanúsítottat is talált tehát, de a mostani válasz szerint egy év nem volt elég ahhoz, hogy bíróság elé küldjék a felelősöket (...) Azt hiszem, ennek a faék egyszerűségű pofátlan csalásnak a kezelése tökéletesen bemutatja Polték munkáját” – fogalmazott Hadházy (egy éve ugyanis Polt ugyanerről a nyomozásról azt írta hogy az két gyanúsítottat nevezett meg és a nyomozók vádemelési javaslatot küldtek az ügyészségre).

A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Lightboard egyébként 2018-ban kényszertörléssel megszűnt. Ennek előzménye az volt, hogy 2015-ben a NAV, majd 2016-ban a közterületi reklámfelületek értékesítésével foglalkozó JCDecaux is végrehajtást kezdeményezett ellene.