Megkérdezték Polt Pétert, mit szól ahhoz, hogy a Transparency szerint Magyarország az EU legkorruptabb országa, de nem szólt hozzá semmit

belföld
február 19., 11:30

Még február 2-án tett fel írásbeli kérdést a DK-képviselő Vadai Ágnes a legfőbb ügyésznek. Arról kérdezte Polt Pétert, mit szól ahhoz, hogy a Transparency International felmérése szerint Magyarország lett az EU legkorruptabb országa. A válasz ma született meg. Mármint a „válasz”.

Az ügyészség első lépésben nem arra válaszol, amiről kérdezik. Vadai levelében a Transparency felmérése szerepel, a válaszban viszont az Eurobarométer, az európai uniós közvélemény-kutatás adataira reagálnak (Vadai és Polt levelei itt olvashatók). Azt, hogy annak felmérése szerint Magyarország az EU 27 tagállama között a középmezőnyben helyezkedik el. Ez az „eredmény – ellentétben a Transparency International jóval kedvezőtlenebb képet adó felmérésével – az uniós tagállamok középmezőnyébe teszi Magyarországot”, állítják.

Csakhogy ez így több ponton is sántít. Az Eurobarométer felmérésének első kérdése ugyanis az, hogy mennyire tartják elterjedtnek a korrupciót a hazájukban – erre a magyar válaszadók 88 százaléka azt mondta, hogy széles körben elterjedt. ami a 7. legrosszabb európai uniós eredmény, de valóban nem az első, mint a TI-nél). A Transparencynél a 0-100-as skálán (ahol minél kisebb értéket kapunk, annál nagyobb a korrupció) 42 pontot szerzett Magyarország a legutóbbi két felmérésben, míg az utolsó előtti Bulgária 43 után legutóbb 45 pontot.

Személyes tapasztalatról a TI felmérésében nincs szó, az Eurobarométerében van (és abban valóban viszonylag jól szerepelt Magyarország, azzal a 22 százalékkal tucatnyi tagállamot előztünk meg). Ezt a leginkább kedvező adatot helyezi középpontba Polt, valamint azt a 9 százalékot, aki azt mondta a felmérésben, hogy személyesen is tapasztalta korrupciót az elmúlt egy évben. Igaz, ez utóbbinál már elhallgatják, hogy ezzel az EU-ban csak a 22. helyen, vagyis a sereghajtók között vagyunk.

De ezek persze amúgy is csak számok, hogy Esterházy Pétert idézzük ide: „nincs evvel a 18-cal semmi baj, ez egy pozitív, egész, legitim magyar szám, Istenem, egy kicsit kisebb, mint az 1120, de hát mért kéne a kicsit bántani”. A fontosabb, hogy mi dolga van Polt Péter szerint a 88 vagy 22 százaléknyi, netán a 0-100-as skálán 42 egységnyi magyar korrupcióval.

Semmi.Ez a dolga. A vádhatóság, amellett, hogy mindenkit megnyugtat, hogy a korrupciós helyzet Magyarországon közel sem annyira kedvezőtlen – ahogy egy rendes, mindenhol bűnt szimatoló vádhatóságnak ez a dolga –, emellett pedig közleményében megjegyzi: „ A különböző mérések során megkérdezettek véleménye, általános benyomása arról, hogy mekkora a korrupció, büntetőjogon kívül eső kérdés.”