Nagy-Britannia iskoláiban betiltanák a mobiltelefonokat

külföld
február 19., 14:32

A brit Oktatási Minisztérium (DfE) közzétett egy tervet, ami jelentősen korlátozná a mobiltelefonok iskolai használatát. Mindez egy iránymutatás, nem jogszabályi jellegű. Nem egyértelmű tiltásról van szó, számos lehetőséget kínál az iskoláknak annak végrehajtására.

Az iskolák vezetésén múlik, hogy mivel élnek. Elrendelhetik a telefonok otthon hagyását, azt, hogy adják le a gyerekek az eszközöket érkezéskor, hogy kizárólag a szekrényekben tárolják azokat, de azt is, hogy maradhat náluk, de sosem használhatják. A tanári szakszervezetek szerint az iránymutatás már elfogadott gyakorlatokat tartalmaz, és a legtöbb iskolában már vannak hasonló irányelvek.

Brit adatok szerint 12 éves korukra a gyerekek 97%-ának van okostelefonja. Kutatások pedig bizonyítják, hogy a zaklatás vagy más társadalmi nyomásgyakorlás lehetőségét kínálják.

Gillian Keegan oktatási miniszter hétfőn a tervről adott interjújában elmondta, hogy a minisztériuma konzultált az iskolaigazgatókkal, és úgy véli, hogy az iránymutatás megerősíti azokat, akik még nem tiltották be teljesen a telefonokat, és „egyértelmű üzenetet küld a következetességről”.

(Guardian)