Az oroszok állnak az észt miniszter és újságíró autója elleni támadás mögött

külföld
február 20., 13:56

Az észt hatóságok azonosították azokat, akik tavaly megrongálták a belügyminiszter és egy újságíró autóját, írja az ERR. Az esettel összefüggésben összesen 10 embert vettek őrizetbe, akik a Nemzetbiztonsági Szolgálat (ISS) szerint az orosz titkosszolgálatok megbízásából cselekedtek.

photo_camera Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Az ISS kedden azt mondta, a hibrid akció célja az volt, hogy félelmet és feszültséget keltsenek az észt társadalomban. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyanúsítottak az oroszok utasításait követve összegyűjtötték a támadásokhoz szükséges információkat, majd végre is hajtották azokat.

Margo Palloson, az ISS főigazgatója szerint az oroszok évek óta sokféle módon próbálnak feszültséget kelteni Észtországban, de a társadalomban nincs széles körű támogatottsága az ilyen típusú megosztó tevékenységeknek, és Oroszország nem éri el a célját. A vandálok egy részét a közösségi médián keresztül toborozták. „Az éber állampolgárok már eddig is segítségünkre voltak, és arra kérem önöket, hogy jelezzék a rendőrségnek, ha észrevesznek valakit, aki ilyen támadásokhoz keres elkövetőket” – mondta.

Lauri Läänemets belügyminiszter autóját december elején törték fel, a miniszter tanácsadója akkor azt mondta az ERR-nek, hogy a jármű Läänemets személyes autója volt, amit az élettársa is használt. A közelben parkoló többi jármű érintetlen maradt. Ugyanezen a napon megrongálták Andrej Šumakov, a Delfi orosz nyelvű hírportál főszerkesztőjének egyik autóját is.