Moszkva nemkívánatos szervezetnek minősítette a Szabad Európa Rádiót

külföld
február 20., 20:21

Az orosz igazságügyi minisztérium felvette a nemkívánatos szervezetek listájára a külföldi ügynökök listáján is szereplő Szabad Európa/Szabadság Rádiót (RFE/RL). A minisztérium honlapján a nemkívánatosnak minősített külföldi civil szervezetekről vezetett, frissített listán a Szabadság Rádió a 142. szám alatt szerepel.

A főügyészség február 2-án döntött arról, hogy nemkívánatosnak minősíti a rádiót.

Az intézkedés az ukrajnai orosz inváziót bíráló hangok elnyomásának részeként megtiltja az USA által a hidegháború óta finanszírozott, több nyelven sugárzó RFE/RL oroszországi működését.

Oroszországban több tucat szervezet került a nemkívánatos szervezetek listájára, ami miatt az alkalmazottaikat bírósági eljárás fenyegeti.

Az RFE/RL betiltása arról tanúskodik, hogy Moszkva nem akarja, hogy a népe tájékozott legyen – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője Washingtonban. „Világos, hogy az orosz hatóságok nem akarják, hogy a nép tájékozott legyen azzal kapcsolatban, mit tesz az orosz rezsim külföldön, és mit cselekszik a saját népével” – mondta újságírók előtt Matthew Miller.

A Szabad Európa Rádiót az amerikai kormány 1949-ben hozta létre, hogy híreket és információkat sugározzon Kelet-Európába, Közép-Ázsiába és a Közel-Keletre, ahol „a kormányzatok betiltották vagy akadályozzák az információk szabad áramlását”. A Szabad Európa Rádiót hivatalosan az amerikai kormány által létrehozott National Committee for a Free Europe nevű szervezet alapította az antikommunista propaganda céljaira, a főleg a Szovjetunióba sugárzó Szabadság Rádió két évvel később jött létre, majd a két szervezet 1976-ban egyesült.

Sztálin József egy Vörös téri díszszemlén
photo_camera Sztálin József egy Vörös téri díszszemlén Fotó: AFP

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió 1972-ig költségvetési támogatást kapott az CIA-tól, az első években a CIA és az amerikai külügyminisztérium irányelveket dolgozott ki a rádiónak, később a rádió által képviselt politikai irányvonal a hivatalos szervek és a szerkesztőség tagjai közötti konzultáció során alakult ki. A Szabad Európa Rádió 1993 végéig üzemelt, de 2020 szeptemberében újraindult, már nem rádióként, hanem online, Szabad Európa néven. Magyarországon is üzemel. (via MTI)