A Jászai Gellért-féle 4iG beszáll az űrbizniszbe

gazdaság
február 21., 18:03

A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját, és megalapítja a 4iG Space and Technology Zrt-t - írja a Forbes. A 4iG S&T Zrt. az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás, drónvédelem és a védelmi digitalizáció területén tevékenykedik majd.

photo_camera Fotó: 4iG Nyrt./Facebook

Emellett a csoport előzetes megállapodás alapján 45 százalékos tulajdonrésszel vásárolhatja be magát a legnagyobb űrmérnökséggel rendelkező Remred Technológia Fejlesztő Zrt.-be. A cég többek között szállít az Európai Űrügynökségnek (ESA), a NASA-nak és a Japán Űrügynökségnek (JAXA) is. Emellett a Remred idén tavasszal tervez űrtechnológiai központot kiépíteni Martonvásáron, ahol űrrendszereket, műholdakat gyártanának és tesztelnének.

A 13. leggazdagabb magyar, Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG Nyrt. leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. 2023 elején a Magyar Állammal közösen vitte véghez a magyar távközlés történetének egyik legjelentősebb vállalatfelvásárlását, mikor 51-49 százalékos tulajdoni arányban felvásárolták a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t.

A felvásárlást követő közel 1 évben a 4iG megduplázta bevételét. De a 4iG Nyrt. volt az a szerencsés vállalat is, amely épp két nappal azelőtt alapított drónvédelmi technológiai társaságot, hogy a kormány rendeletben hatalmazta fel a honvédelmi minisztert, hogy drónelhárítási rendszer telepítésére és működtetésére kötelezhessen minisztériumokat, központi állami szerveket és bármilyen magyarországi céget.