Eldőlt, az állam és a 4ig lesz a Vodafone új tulajdonosa

gazdaság
2023 január 09., 08:01
comments 101

Sikeresen zárul a magyar távközlés történetének egyik legjelentősebb vállalatfelvásárlása: a 4iG Nyrt. leányvállalata az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták az adásvételi szerződést a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról - közölte a 4iG.

Vodafone üzlet
photo_camera Vodafone üzlet Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Az átvilágítást követően a felek a céltársaság értékét 660 milliárd forintban állapították meg. (Eleinte 715 milliárd forintról volt szó.) Vasárnap derült ki egy kormányhatározatból, hogy a kormány 425 millió eurós, azaz közel 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a Magyar Fejlesztési Bank részéről az Antenna Hungáriának. A szerződés értelmében a 4iG szakmai befektetőként leányvállalatán keresztül 51 százalékos irányító befolyást, míg a Magyar Állam 49 százalékos közvetett befolyást szerez a Vodafone Magyarország Zrt.-ben. A tranzakció pénzügyi zárása január 31-én várható.

„Csaknem harminc év után az első olyan infokommunikációs vállalatcsoport jön létre, amely magyar többségi tulajdonú konvergens szolgáltatóként működhet.” – mondta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke. „A magyar állam és a 4iG stratégiai együttműködése a tranzakcióban a piac átalakulása mellett a versenyképesség javulását és a gazdaság digitális transzformációjának gyorsulását is eredményezheti.”

A tranzakcióval a 4iG és a magyar állam tulajdonába kerülnek a Vodafone Magyarország Zrt. mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá az felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata egyaránt. A vételnek köszönhetően a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások területén, emellett a televíziós műsorterjesztési piacon is piacvezetővé válik.

Frissítés:

A Vodafone Magyarország a cikk megjelenése után arról tájékoztatott, hogy „a tranzakcióval kapcsolatosan nem közölhet további információt,” de mint írták, a cég üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai a megszokott módon, folyamatosan működnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.