Egy kormányhatározat alapján akár napokon belül lezárulhat a Vodafone eladása

gazdaság
2023 január 08., 13:17
comments 37

A kormány 425 millió eurós, azaz közel 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a Magyar Fejlesztési Banknak, a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett – írta meg a Portfolio a Magyar Közlönyben friss kormányhatározata alapján, aminek az értelmében az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalatának, az Antenna Hungáriának.

Az új információ, hogy a 4iG többségi tulajdonában lévő vállalat is szerepet kap a tranzakcióban. A lap a 4iG pénteki felminősítése után arra következtet, hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása.

A kormányhatározat egyébként a vételár megállapításához sok kapaszkodót nem nyújt: szinte kizárt, hogy az előzetesen 715 milliárd forintra becsült Vodafone 51 százalékos tulajdonrészének vételárát teljesen fedezné az MFB által biztosított hitelkeret, most még azt sem lehet tudni, hogy a 4iG a tranzakcióhoz a teljes keretösszeget lehívja-e majd.

Orbán Viktor a Vodafone kormánya mögött és Talmácsi Gábor mellett egy 2019. májusi rendezvényen
photo_camera Orbán Viktor a Vodafone kormánya mögött és Talmácsi Gábor mellett egy 2019. májusi rendezvényen Fotó: Vodafone Magyarország

A Vodafone egyébként éppen veszteséges cég, de a kormány mindenképpen azt akarja, hogy legyen a szektorban egy magyar logikával működő szereplő. Rényi Pál Dániel tavalyi cikke szerint valójában több lesz ez, mint állami mobilcég, Orbán saját maga köré építi az új magyar távközlési óriást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.