A kínai térfigyelő kamerák már Szerbiában vannak

külföld
február 21., 15:15

A kínai közbiztonsági miniszter, Vang Hsziahong február 16-án Orbán Viktorral tárgyalt a két ország közötti rendészeti és biztonságpolitikai együttműködés jövőjéről. Ugyan a megbeszélés pontos témáiról szinte semmit sem lehet tudni, Hsziahong azt mondta, biztonsági- és bűnüldözési kapacitásépítéssel is kivennék részüket a kínai-magyar kétoldalú kapcsolat új szintre emeléséből.

Egyik szomszédunk évek óta folytat szoros biztonsági együttműködést Kínával. Szerbiában olyan jól sikerült a bűnüldözési kapacitásépítés, hogy a szerb települések utcáit már több ezer kínai gyártmányú térfigyelő kamera monitorozza.

Kínai hatékonyság

Szerbiában minden egy halállal végződő cserbenhagyásos gázolással kezdődött. Luka Jovanovicsot 2014 nyarán ütötték el Belgrádban, miközben a Brankov híd leállósávjában tolta az autóját. Hiába reagált gyorsan a rendőrség, az elkövetőnek sikerült elszöknie az országból.

A szerb hatóságok egy hónapnyi nyomozás után kiderítették, hogy az illető Kínába menekült. Ekkor osztották meg a gyanúsított fényképét kínai kollégáikkal, akik arcfelismerő szoftvereiknek és megfigyelési technológiájuknak köszönhetően három nap alatt meg is találták az elkövetőt.

A kínaiak hatékonysága lenyűgözte a szerbeket, akik a megfigyelőrendszer iránt is elkezdtek érdeklődni. Hamar kiderült, hogy nyitott kapukat döngetnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.