Gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszakkal is vádolnak egy 74 éves ausztrál püspököt

külföld
február 22., 11:22

Szerdán letartóztatták az ausztráliai Broome-ban a 74 éves Christopher Saunders ausztrál püspököt, akit nemi erőszakkal és egy sor - részben gyermekek ellen elkövetett - szexuális bűncselekménnyel vádolnak, írja a BBC.

Illusztráció.
photo_camera Illusztráció. Fotó: BENJAMIN POLGE/Hans Lucas via AFP

Saunders ellen kétrendbeli nemi erőszak, 14 rendbeli törvénytelen és szeméremsértő magatartás, valamint háromrendbeli hatalommal való visszaélés miatt emeltek vádat. A lap azt írja, a feltételezett bűncselekmények 2008 és 2014 között történtek a távoli nyugat-ausztráliai Broome és Kununurra városokban. A vádak először 2020-ban kerültek nyilvánosságra, de az ezt követő első rendőrségi vizsgálatot vádemelés nélkül zárták le.

Saunders az egyik legidősebb katolikus pap, akit ilyen jellegű bűncselekményekkel vádolnak. A püspök ártatlannak vallotta magát. Csütörtökön óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és elrendelték, hogy a következő, júniusi meghallgatásáig otthonában tartózkodjon.

Az Ausztrál Katolikus Püspöki Konferencia csütörtöki nyilatkozatában együttműködést ígért a rendőrséggel, és azt mondta, hogy a Saunders elleni vádak nagyon súlyosak és mélyen elszomorítóak. A társasági életéről, érdekvédelmi munkájáról ismert Saunders befolyásos személyiségnek számít a helyi közösségben. Gyakran táboroztatott fiatal fiúkat, és még egy sört is elneveztek róla.