Gyertyagyújtással emlékeztek a háború kitörésének második évfordulójára a Budapesten élő ukrán menekültek

háború
február 22., 16:50

A háború második évfordulójára szervezett gyertyagyújtást a Dévai Fogadó hazánkban élő ukrán menekülteknek, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és Fabiny Tamás evangélikus püspök részvételével.

Bolba Márta, a Dévai Fogadó vezetője hangsúlyozta, a háború kitörésekor mindenki megmozdult, sok adomány és felajánlás érkezett a segítő szervezetekhez. A médiát bejáró képeken bárki láthatta, ahogy az ukrán emberek a budapesti aluljárókra nagyon hasonlító kijevi aluljárókban éjszakáznak, a képernyőn mindenki követhette a bombatámadásokat. Mára a figyelem másfelé fordult, de most is érkeznek menekülők Ukrajnából, akik számítanak a támogatásra.

photo_camera Bolba Márta
Fotó: Bankó Gábor/444

Bolba Márta a megemlékezés során felhívta a figyelmet: a háború tragédiája mellett arról is beszélni kell, hogy 2024-ben Európa közepén emberek éheznek. Időről időre segítő szervezetként nekik is el kell küldeniük éhező embereket, mert végesek az erőforrásaik, az állam által biztosított 22 800 forintos létfenntartási támogatás semmire nem elég.

Az eseményen Fabiny Tamás evangélikus püspök is felszólalt, és imát mondott. Beszédében kiemelte, nemcsak fegyvernyugvás, hanem igazságos béke kell Ukrajnában, ami az elfoglalt területek visszaszerzését is lehetővé teszi.

photo_camera Fabiny Tamás
Fotó: Bankó Gábor/444

Az angyalföldi cipőüzemből lett menekültsegítő központ, a Dévai Fogadó története a nyolcadik kerületből indult, itt működött a Budapest-józsefvárosi Evangélikus Egyházközség menekülteket segítő szolgálata, a Mandák-ház, de az egyre kevésbé volt alkalmas a feladata ellátására. A Mandák-ház nem volt felkészülve arra a leterheltségre, amit a háború kitörése utáni hónapokban tapasztaltak. Az akkor érkezők tömege, a menekülők jövetelére felkészületlen magyar befogadórendszer és a koordináció hiánya miatti kezdeti káosz ahhoz vezetett, hogy a Mandák-ház kénytelen volt egy időre bezárni. Ezután, 2022 novemberében költöztek át Bolba Márta református lelkész vezetésével Angyalföldre.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Dévai Fogadó ma az egyik olyan hely Budapesten, ami úgy nyújt segítséget Magyarországon élő ukrán menekülteknek, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja a létezését. Ezzel párhuzamosan az UNHCR hivatalos partnerei, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a közösségi tér működni tudjon. Különböző evangélikus közösségek és iskolák, egyéni és vállalati adományozók, az IOM és a finn nagykövetség is a támogatóik között van. Teljes kapacitáson működnek a kezdetek óta, pedig időközben bővült a Dévai Fogadóban dolgozó segítő szakemberek gárdája, de így is az erőforrásaikat meghaladó módon van szükség segítségre.

A Dévai Fogadó közösségi térként működik, angol és magyar nyelvtanfolyamtól, állásbörzéstől és gyermekmegőrzéstől kezdve táncházon át nyári gyerektáborokig számos programot szerveznek a Magyarországon élő ukránok számára, emellett szociális munkások és pszichológusok foglalkoznak azzal, aki ezt igényli.