Karácsony szerint Tarlóséknak elő kellett volna szedniük a bicskei igazgatóról szóló irataikat, mielőtt kitüntetésre terjesztették fel

POLITIKA
február 22., 13:35

Ismertette a pedofília miatt elítélt bicskei igazgató, V. János kitüntetésének ügyében elrendelt fővárosi belső vizsgálat eredményeit Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony videójában megrendítőnek és megdöbbentőnek nevezte a történteket. Az ügyben szerinte bocsánatkéréssel tartozik a kormány, az előző fővárosi városvezetés és a kegyelmi botrány összes felelőse. Azonban ők képtelenek ennek a kimondására, ezért helyettük is bocsánatot kér.

Elmondta, hogy a jelentés egészen 2011-ig nyúlik vissza. Akkor ment el a bicskei gyermekotthon két dolgozója a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy elmondja, mit művel a bicskei gyermekotthon igazgatója a gyerekekkel.

Karácsony szerint hivatalszerűen, de helytelenül járt el az akkori városvezetés. Ugyan lett bejelentés, születtek feljegyzések, adminisztrálták magukat, de a legfontosabb szereplőkkel, a gyerekekkel nem foglalkoztak. Ez is hozzájárulhatott, hogy még öt évig folytatódhatott a borzalom a bicskei gyermekotthonban.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az iratok 2011 óta a Városházán voltak. Karácsony szerint elő kellett volna őket szedni 2015-ben, amikor az előző fideszes városvezetés kitüntetésre terjesztette fel a bicskei igazgatót.

Az iratokról tudott az akkori főpolgármester-helyettes és az előző főpolgármester legközelebbi munkatársa is. Információikat azonban elhallgatták még a Fővárosi Közgyűlés elől is. Így a másik főpolgármester-helyettes felterjesztette kitüntetésre, a harmadik főpolgármester-helyettes pedig átadta a kitüntetést V. Jánosnak.

Karácsony szerint most a politikai felelősség tisztázásának van helye és ideje. Ezért vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a jövő heti Fővárosi Közgyűlésen.

A bicskei igazgató kitüntetésének körülményeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.