Lehetséges politikai tartalma miatt vizsgálják az izraeliek Eurovízióra nevezett dalát

ZENE
február 22., 19:45

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői vizsgálják az Izrael által benevezett dalt, mert egyesek szerint a Hamász október 7-ei támadására utal a szövege. A verseny szabályai pedig kizárják, hogy a fellépők politikai célokra használják az eseményt.

Az izraeliek Eden Golan „Októberi eső" című dalát nevezték be a versenyre. A dal kiszivárgott szövege olyan sorokat tartalmaz, mint a „nincs több levegő, hogy lélegezzünk" vagy a „valamennyien jó gyermekek voltak". A szöveg emellett utal a „virágokra" is. Ezt a kifejezést a katonai kódnyelvben a háborús veszteségekre használják.

photo_camera Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ/AFP

Az Eurovíziós Dalfesztivál szóvivője azt mondta, hogy a vizsgálat egészen addig titkos, ameddig a végső döntést meg nem hozzák a szervezők. A hivatalos nevezéseket március 11-ig lehet beadni. Amennyiben valamelyik dalt nem tartják elfogadhatónak a szervezők, a nevező ország új dalt indíthat helyette.

Az izraeli kulturális miniszter szerint a dal csak az izraeli emberek aktuális érzéseit fejezi ki, egyáltalán nem politikai tartalmú. Éppen ezért botrányos lenne szerinte, ha kiizárnák a dalt.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivált május 7-11. között a svéd Malmö városában rendezik.

(via The Guardian)