Nem tudta bizonyítani, hogy „rendkívül sürgős” szükség lett volna a 1,5 milliárdos vakcinabeszerzésre, bírságot kapott a Népegészségügyi Központ

belföld
február 22., 09:38

Tízmillió forintra bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) az őszi Moderna-vakcinabeszerzés miatt, írja a Népszava.

photo_camera Müller Cecília Fotó: kormany.hu/MTI/MTVA

A hatóság szerint a Müller Cecília vezette NNGYK nem tudta meggyőzően bizonyítani a beszerzés feltétlen, pontosabban „rendkívül sürgős” szükségességét, ahogy azt sem, hogy előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók. A kifogásolt közbeszerzéssel az NNGYK 100 ezer adag Moderna vakcinát szerzett be, aminek becsült értéke mintegy 1,5 milliárd forint.A kormány perben áll a Pfizerrel, ezért az őszi szezon előtt csak a Modernától kért ajánlatot mintegy százezer vakcinára, és azt is meglehetősen későn, csak november végén folytatták le a beszerzési tárgyalást. Az oltásokat a fokozottan védendő lakossági csoportoknak szánták.

Tavaly januárban a Pfizer és a BioNTech pert indított a magyar állam ellen, mivel Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva visszautasította a 2021-ben uniós keretszerződésben megrendelt hárommillió COVID-19 vakcina átvételét és kifizetését.