Újabb embert végeznének ki nitrogéngázzal Alabamában

külföld
február 22., 05:55

Alabama állam főügyésze szerdán arra kérte az állam legfelsőbb bíróságát, hogy engedélyezze a második, nitrogéngázzal történő kivégzést, miután januárban először és sikeresen alkalmazták a technikát Kenneth Eugene Smith-en, írja a Reuters.

Alabama azóta felajánlotta, hogy segítséget nyújt más államoknak is, miután a főügyész szerint a nitrogénházzal való kivégzés „hatékony és humánus kivégzési módszernek” bizonyult. Alabama és két másik amerikai állam azért hagyta jóvá a nitrogéngázzal való kivégzést, mert a halálos injekciókhoz használt gyógyszerek beszerzése egyre nehezebbé vált, emiatt kevesebbszer is hajtottak végre halálbüntetést.

Smith testébe gyakorlatilag 15 percig nitrogént pumpáltak. A szemtanúk szerint a férfi két-négy percig vonaglott, és körülbelül öt percig nehézlégzése volt, mielőtt halottnak nyilvánították. John Hamm, az alabamai büntetés-végrehajtási biztosa pedig azt mondta, Smith reszketése „önkéntelen mozdulatoknak tűnt”. Szerinte „ez mind várható volt, és szerepelt a mellékhatások között, amelyeket a nitrogénhipoxiával kapcsolatban láttunk vagy kutattunk”. Smith-t már 2022-ben is megpróbálták kivégezni, azonban nem találtak rajta megfelelő vénát, így a méreginjekciós kísérlet kudarcba fulladt.

Az 58 éves Smith két fellebbezést is elvesztett a legfelsőbb bíróságon, egyet pedig a szövetségi fellebbviteli bíróságon. Arra hivatkozott, hogy ez kegyetlen és nem megszokott módja a kivégzésnek. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa korábban az eljárás leállítását kérte, mert az elgázosítás szerinte kínzásnak vagy más kegyetlen, embertelen bánásmódnak minősülhet.