A párizsi mezőgazdasági kiállításon csaptak össze a rendőrökkel a dühös francia gazdák

külföld
február 24., 13:33

Emmanuel Macron tervezett látogatása előtt francia gazdák egy csoportja szombaton megrohamozta a párizsi mezőgazdasági kiállítást, néhányan a rendőrökkel is összecsaptak, írja a Guardian. A gazdák a csökkenő jövedelmük, növekvő költségeik és az olcsó ukrán gabona importja miatt tüntetnek.

link Forrás

„Ez a mi otthonunk!” – kiabálták a dühös tüntetők, valamint a francia elnök lemondását követelték. A rendőrség közölte, hogy egy embert letartóztattak. Macron szombat délelőtt a francia mezőgazdasági termelők szakszervezeti vezetőivel reggelizett. A tervek szerint ezután ellátogatott volna a vásárba, de a vitát, amin részt vett volna, lemondták a gazdák.

photo_camera Fotó: LUC AUFFRET/Anadolu via AFP

Macron a megbeszélés után újságíróknak azt mondta: „Ezt minden gazdálkodónak mondom: nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy szétveritek a standokat, nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy ellehetetlenítitek a kiállítást, és bizonyos értelemben elriasztjátok a családokat attól, hogy eljöjjenek”. A párizsi mezőgazdasági kiállítás jelentős esemény Franciaországban, kilenc nap alatt mintegy 600 ezren látogatnak ki a rendezvényre.

A gazdák Franciaországban más európai országokhoz hasonlóan az év elején két hétig tiltakoztak útlezárásokkal, de február elején, miután Gabriel Attal miniszterelnök részletes intézkedéssorozatot jelentett be a a szektor terheinek csökkentésére, felfüggesztették a megmozdulást. A héten azonban újraindultak a tiltakozások, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra.