Jeti Mozi

Magyar dokumentumfilmek a 444-en.

Kilenc hónap háború: Nincs olyan nap, hogy ne imádkozzak az Úrhoz, hogy túléljem ezt a napot

FILM
február 25., 18:15
  • Az ukrán totális háború kitörésének évfordulóján a Jeti Mozi bemutatja Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét, amelyet a 2014-es kelet-ukrajnai háború idején forgatott.
  • A 24 éves Jani nem találja a helyét otthon, a kisvárosi unalmas élet helyett kalandokra vágyik, ráadásul úgy érzi, édesanyja gyerekként kezeli, ezért úgy dönt, hogy nem menekül a katonai behívó elől, hanem az életét is kockára teszi, csak bizonyítsa férfierejét. Hamarosan a háború első vonalában találja magát, ahol olyan élmények érik, amelyek egy életre megváltoztatják. A film arra keresi a választ, hogy a háború és a katonaság alkalmas-e arra, hogy egy fiú férfivá váljon.

  • A Kilenc hónap háború világpremierjét a Szarajevó Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Rendezte: Csuja László
Producer: Horváth-Szabó Ágnes, Muhi András Pires
Koproducer: Kovács Gábor, Kenesei Edina
Forgatókönyv: Csuja László
Fényképezte: Nagy Zágon
Vágó: Mógor Ágnes
Hang: Beke Tamás
Gyártó: ELF Pictures; koproducer: Filmpartners
Támogatók: MTVA Mecenatúra, Creative Europe MEDIA Subprogramme, Doha Film Institute

Azzal a céllal indítottuk el a 444 aloldalát, a Jeti Mozit a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületével (MADOKE) karöltve, hogy megjelenési felületet biztosítsunk olyan magyar dokumentumfilmeknek, amelyek néhány évvel a megjelenés után általában a fiókban végzik. Ezek legtöbbször díjnyertes, nagy sikerű dokumentumfilmek, azonban nehezen fellelhetők, miután lekerültek a mozivásznakról. A filmek nemcsak a Jeti Moziba, de a 444 Youtube csatornájára is felkerülnek, és ott elérhetők is maradnak.