Már tévé- és rádióműsorokba sem telefonálhatnak be nők Afganisztán egyes részein

nők
február 25., 15:57

Már tévé- és rádióműsorokba sem telefonálhatnak be nők Afganisztán egyes tartományaiban: a tálib hatóságok az erkölcsök védelmére hivatkozva megtiltották a helyi csatornáknak és rádióállomásoknak, hogy női betelefonálók hívásait fogadják.

Az Afganisztáni Újságírók Központja médiafigyelő szervezet Hoszt tartomány rendőrségének levelét idézi, ami szerint a magánkézben lévő szolgáltatók ismeretterjesztő műsoraiba betelefonáló nők „tiltott kapcsolatba akartak kerülni” a műsorvezetőkkel és „helytelenül viselkedtek”. Amióta a tálib hatalom kizárta a lányokat az oktatásból, a kormányfüggetlen média igyekezett növelni a hasonló műsorok jelenlétét: a szervezet adatai szerint csak Hoszt tartományban tizenöt ilyen rádióállomás és három magántelevízió működik.

A tálibok két és fél évvel ezelőtt néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették: véget ért az afganisztáni háború. Ígérhettek bármit a radikális átmeneti vezetővel, Hasszán Ahund mollával az élen, csoda lett volna, ha a szabadságra vágyó afgánok, különösen az afgán nők megbíztak volna bennük.

Afgán nők oktatásért tüntetnek a tálib hatalomátvétel évfordulóján, 2023. augusztus
photo_camera Afgán nők oktatásért tüntetnek a tálib hatalomátvétel évfordulóján, 2023. augusztus Fotó: ATEF ARYAN/AFP

Az idő az ő félelmeiket igazolta: szimbolikus példa, hogy a kormányt alakító tálibok egyik első intézkedése volt, hogy a korábbi nőügyi minisztériumot erény- és erkölcstelenségügyi minisztériummá nevezték át - de a konkrét lépések a nők háttérbe szorítására csak ezután jöttek.

A nyilvánosságból eltörölve: mit tesz a nőkkel a tálib uralom Afganisztánban?

Bár a hatóságok folyton azt állítják, dolgoznak azon, hogy lehetővé tegyék a lányok és nők visszatérését az oktatási rendszerbe, jelenleg Afganisztánban a lányok csak hatodik osztályig járhatnak iskolába. Ez alól kivételt csupán néhány térség vallási iskolája, illetve bába- és nővérképzője jelent.

(MTI)