A nyilvánosságból eltörölve: mit tesz a nőkkel a két éve tartó tálib uralom Afganisztánban?

2023 augusztus 23., 10:02

„Lehetővé tesszük, hogy a nők tanulhassanak és dolgozhassanak, a mi kereteinken belül. Aktív szerepet szánunk nekik a társadalmunkban” - jelentette be a tálibok szóvivője az újonnan alakult kormány első sajtótájékoztatóján, 2021 augusztusában. A tálibok két évvel ezelőtt néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették: véget ért az afganisztáni háború.

Az országban természetesen nemzeti ünnepnek nyilvánították augusztus 15-ét, de sokaknak ez az utolsó dolog, amit meg akarnának ünnepelni. Mostanra teljesen kiszolgáltatott afgán nők és lányok tízmillióinak biztosan, akik nehezen megszerzett sikerek után kénytelenek végignézni, ahogy a jogaik megint elpárolognak a szemük előtt.

photo_camera Fotó: SHAFIULLAH KAKAR/AFP

Huszonkét évvel az amerikai hadsereg afganisztáni műveleteinek kezdete után az ország újra a tálibok uralma alatt áll. A több milliárd dollárból kiképzett és felfegyverzett, több százezres kormányerők nagy része harc nélkül adta fel az állásait és széledt szét, az ország választott elnöke elmenekült, aki pedig maradt, inkább alkut kötött a tálibokkal. Arra, hogy volt két évtized, amiben nők milliói tanulhattak meg írni és olvasni, nem kellett az egész testüket és arcukat elfedő burkába takarózniuk, volt élénk és kritikus sajtó, szabad piac, és 54 évről 63 évre nőtt a várható életkor, már csak lemázolt plakátok és lefejezett próbababák emlékeztetnek.

A tálib hatalomátvétel első évfordulóján itt írtunk röviden az aktuális helyzetről.

Vakáció, ki tudja, meddig

Ígérhettek bármit a tálibok a radikális átmeneti vezetővel, Hasszán Ahund mollával az élen, csoda lett volna, ha a szabadságra vágyó afgánok, különösen az afgán nők megbíztak volna bennük. Az idő az ő félelmeiket igazolta. Szimbolikus példa, hogy a kormányt alakító tálibok egyik első intézkedése volt, hogy a korábbi nőügyi minisztériumot erény- és erkölcstelenségügyi minisztériummá nevezték át - de a konkrét lépések a nők háttérbe szorítására csak ezután jöttek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.