A tálibok megtiltották a nőknek Afganisztánban, hogy civil és jogvédő szervezeteknél dolgozzanak

nők
2022 december 25., 11:42

Felszólították a civil és jogvédő szervezetek női alkalmazottait Afganisztánban, hogy ne járjanak dolgozni, írja a Guardian az afgán gazdasági minisztérium szóvivőjére hivatkozva. Abdulrahman Habib megerősítette: a helyi és külföldi nem kormányzati szervezetek női alkalmazottai további rendelkezésig nem mehetnek munkába. A szóvivő szerint a döntés annak az eredménye, hogy néhány nő állítólag

nem tartotta be a rájuk vonatkozó öltözködési szabályokat.A hatalomba való visszatérésük óta a tálibok szigorúan korlátozzák a nők jogait az országban, kizárták őket a közéletből, a gimnáziumokból és nemrég a felsőoktatásból is. Az oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaikért tüntetők megmozdulásait sorra fojtják el.

Afgán lányok Sharanban, Paktika tartományban.
photo_camera Afgán lányok Sharanban, Paktika tartományban. Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Három szervezet, a Save the Children, a Norvég Menekültügyi Tanács és a CARE már bejelentette, nem tudják hatékonyan végezni a munkájukat Afganisztánban a női szociális munkások nélkül, ezért az AP szerint időlegesen felfüggesztik a tevékenységüket az országban. Neil Turner, a Norvég Menekültügyi Tanács afganisztáni vezetője elmondta, a szervezetüknél 468 nő maradt munka nélkül.

A segélyszervezetek dolgozói azt mondják, a női személyzet létfontosságú lenne ahhoz, hogy nők és gyerekek is segítséget, támogatást kaphassanak. Ráadásul a civil szférában dolgozók között világszerte túlsúlyban vannak a nők: az ENSZ szerint a döntés több mint 180 civil szervezet dolgozóit érinti. A világszervezet is gyakran szerződik Afganisztánban bejegyzett emberi jogi csoportokkal, hogy humanitárius munkát végezhessen az országban.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.