A tálibok megtiltották a nőknek Afganisztánban, hogy civil és jogvédő szervezeteknél dolgozzanak

nők
2022 december 25., 10:42
comments 1

Felszólították a civil és jogvédő szervezetek női alkalmazottait Afganisztánban, hogy ne járjanak dolgozni, írja a Guardian az afgán gazdasági minisztérium szóvivőjére hivatkozva. Abdulrahman Habib megerősítette: a helyi és külföldi nem kormányzati szervezetek női alkalmazottai további rendelkezésig nem mehetnek munkába. A szóvivő szerint a döntés annak az eredménye, hogy néhány nő állítólag

nem tartotta be a rájuk vonatkozó öltözködési szabályokat.A hatalomba való visszatérésük óta a tálibok szigorúan korlátozzák a nők jogait az országban, kizárták őket a közéletből, a gimnáziumokból és nemrég a felsőoktatásból is. Az oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaikért tüntetők megmozdulásait sorra fojtják el.

Afgán lányok Sharanban, Paktika tartományban.
photo_camera Afgán lányok Sharanban, Paktika tartományban. Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Három szervezet, a Save the Children, a Norvég Menekültügyi Tanács és a CARE már bejelentette, nem tudják hatékonyan végezni a munkájukat Afganisztánban a női szociális munkások nélkül, ezért az AP szerint időlegesen felfüggesztik a tevékenységüket az országban. Neil Turner, a Norvég Menekültügyi Tanács afganisztáni vezetője elmondta, a szervezetüknél 468 nő maradt munka nélkül.

A segélyszervezetek dolgozói azt mondják, a női személyzet létfontosságú lenne ahhoz, hogy nők és gyerekek is segítséget, támogatást kaphassanak. Ráadásul a civil szférában dolgozók között világszerte túlsúlyban vannak a nők: az ENSZ szerint a döntés több mint 180 civil szervezet dolgozóit érinti. A világszervezet is gyakran szerződik Afganisztánban bejegyzett emberi jogi csoportokkal, hogy humanitárius munkát végezhessen az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.