Afgán nők tüntettek az egyetemre járást tiltó új rendelet ellen, ötüket letartóztatták

nők
2022 december 22., 13:41
comments 1

Letartóztattak öt nőt Afganisztán fővárosában, akik részt vettek a nőket az egyetemekről kizáró új rendelet elleni tüntetésen szerdán, írja a BBC. A tiltakozáson három újságírót is őrizetbe vettek, akik a Kabuli Egyetem előtt gyülekeztek.

Egy nappal az új törvény bejelentése után több száz nő próbált bejutni az ország egyetemeire - sikertelenül. Azonnal hatályba lépett ugyanis az intézkedés, amely megtiltja a nőknek Afganisztánban, hogy bármilyen állami- vagy magánegyetemen tanuljanak.

A tiltakozások ma is folytatódnak: a közösségi médiában megjelent felvételek szerint csütörtökön hidzsábot viselő nők vonultak végig Kabul utcáin transzparensekkel. Az új törvény hatására közel ötven férfi egyetemi tanár hagyta ott az állását, néhányan megtagadták a vizsgáztatást, egyesek pedig polgári engedetlenségi akciókban vesznek részt, hogy szolidarítsanak a nőkkel.

A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket Afganisztánban, a legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nőket. Jelentősen korlátozták azt is, hogy milyen területeken tanulhatnak: női hallgatókat csak nők vagy idősek taníthattak, és szigorúan megtiltották a részvételüket az állatorvos-tudomány, a mérnöki tudományok, a közgazdaságtan, a mezőgazdaság és az újságírás területén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.