Kitiltják a nőket az afganisztáni egyetemekről

oktatás
2022 december 20., 19:07

Azonnali hatállyal kitiltják a nőket az egyetemekről Afganisztánban, írja a felsőoktatásért felelős miniszterre hivatkozva a BBC. A hír azután érkezett, hogy december elején az ország élén álló tálibok váratlanul engedélyezték az érettségi bizonyítvány megszerzését a lányoknak, noha középiskolai oktatásban már nem vehetnek részt nők az országban.

Iskolába siető lányok az afganisztáni Herát tartományban, Indzsil körzetében.
photo_camera Iskolába siető lányok az afganisztáni Herát tartományban, Indzsil körzetben Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket Afganisztánban, a legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nőket. Jelentősen korlátozták azt is, hogy milyen területeken tanulhatnak: női hallgatókat csak nők vagy idősek taníthattak, és szigorúan megtiltották a részvételüket az állatorvos-tudomány, a mérnöki tudományok, a közgazdaságtan, a mezőgazdaság és az újságírás területén.

Ígérükkel ellentétben a tálibok rendszerszintű erőszakot alkalmaznak a nőkkel szemben, és súlyosan korlátozzák a jogaikat az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.