Afgán nők tüntettek, mert a tálibok bezárták az összes szépségszalont

külföld
2023 július 19., 13:02

Vízágyúval és sokkolóval oszlatott fel a rendőrség egy körülbelül kétszáz fős tüntetést az afgán fővárosban, Kabulban szerdán: a nők most a szépségszalonok bezárása miatt tiltakoztak.

A 2021 óta újra hatalmon lévő tálib kormány az intézkedéssel gyakorlatilag az utolsó önkifejezési eszközt is elvette a nőktől, akiknek egyébként is az egész fejüket, arcukat és testüket elfedő burkát kell hordaniuk a nyilvános helyeken. A kozmetikáknak, fodrászatoknak augusztus elejéig kell bezárniuk.

link Forrás

Az előző tálib hatalomátvétel idején, 1996 és 2001 között a szépségszalonok ugyan nyitva lehettek, de a kirakatokat így is gyakran letakarták, a nőket ábrázoló képeket festékszóróval lefújták. Az Afganisztáni Kereskedelmi Kamara szerint a döntés miatt legalább 60 ezer ember veszítheti el a munkáját - többségükben nők.

Ez csak egy újabb lépés a női szabadságjogok korlátozásában Afganisztánban. Ha az afgán nők az otthonuktól 72 kilométernél messzebbre utaznának, azt csak egy férfi rokonuk kíséretében tehetik meg. Tavaly megtiltották nekik, hogy civil szervezeteknél dolgozzanak - ami súlyos csapást mért az ország szociális ellátására -, kizárták őket a közéletből, az iskolákból és a felsőoktatásból is.

(via AFP)